Egy vidéki repcsi világraszóló nagy kalandja

Myreille

repcsik01

A Repcsik (Planes) nem a Verdák (Cars) folytatása, hanem egy teljesen új mese hasonló karakterekkel, vagy egy repcsikkel elmesélt magyar népmese.
Korhatár: Hat éven aluliaknak számára nem ajánlott.
A történet:
Miközben a kukoricaföldek felett szórja a permetet, az ambiciózus, fiatal, vidéki repülő, Rozsdás arról álmodozik, hogy részt vesz a világhírű, repülős földkerülő versenyen. Munka után kitartóan gyakorol és mestere is akad egy öreg vadászgép személyében.
Amikor megjelenik a verseny válogatóján, mindenki nevet rajta, hiszen ez nem az ő világa. Az ilyen versenyeket nem a mezőgazdasági repülőgépek számára találták ki. Igazi kis bicebóca a csillogó-villogó repülőcsodák mellett.
A verseny egyes szakaszain Rozsdásnak nem csak az ellenfelekkel és az időjárással kell megküzdenie, hanem le kell győznie saját félelmeit is. Közben barátokra talál, csalódik és kivívja a járgányok tiszteletét és szeretetét. A vidéki repcsi megmutatja, hogy nincsen elérhetetlen álom és nincsen lehetetlen feladat.
Amiért jó a Repcsik:
– vicces, szórakoztató
– látványos
– rengeteg repülő és autó van benne
– a film üzenete, hogy le lehet győzni a korlátokat és ki kell tartani az álmok mellett
– erkölcsre nevel (A segítőkészséget, a barátságot és a bátorságot értékként mutatja be. Megmutatja, mi helyes és mi helytelen.)
Ami necces a filmben:
– etnikai sztereotípiákat puffogtat (az angolok sohasem sírnak, mexikói szívtipró, hűvös-csábító francia-kanadai nő)
– akad néhány nagyon félelmetes és nagyon gonosz jelenet (óriási vihar, letört adóvevő, üldözés életre halálra)
– háborús jelenet (tengeri ütközet formájában)
– egyértelmű utalás arra, hogy a repcsik szexelnek
– A filmtörténet legbénább jelenete: izgalom a tetőfokon, a repcsi és a vonat halad egymással szemben, fehér villanás, és a néző csak pislog, hogy talán elromlott a vetítő vagy 21. századi filmszakadás, amit lát. De nem! Ez maga a film, ami megrázza magát és úgy folytatódik, hogy hirtelen senki se ért semmit.
A film után bőven van miről beszélgetni a gyerekkel.

repcsik02

Repcsik (Planes)


repcsik03

Repcsik (Planes)


repcsik04

Repcsik (Planes)


repcsik05

Repcsik (Planes)


repcsik06

Repcsik (Planes)


A nézők és a kritikusok egyaránt fanyalognak, mert többet vártak a Repcsiktől. Én nem vártam semmit és tetszett. Ha nem repülőkkel és autókkal mesélik el a történetet, akkor magyar népmese is lehetne. A szegény legény tulajdonképpen Rozsdás, a többi versenyző idegen országokból érkezett királyfi, és a verseny nem más, mint az öreg király feladata a férjjelölteknek, hogy elnyerjék szívük vágyát.
Klay Hall rendező így mesél a Repcsikről: “Szerintem a közönség könnyen tud majd azonosulni a Repcsikkel, hiszen itt az esélytelennek kell drukkolniuk. Tele van szívvel, és igazi, az életben is hasznosítható üzenete van: ha hiszünk magunkban, kilépünk a komfortzónánkból, és képesek vagyunk magunk mögött hagyni félelmeinket, az eredmény még minket is meglep majd. És pontosan ez történik Rozsdással is a filmben. Ő egy kis permetezőgép, aki sosem repült még 300 méternél magasabban, de arról álmodozik, hogy egyszer ő lesz a leggyorsabb légiversenyző a világon. Egy csomó akadályt le kell győznie, és nagyon mélyre le kell magában ásnia, hogy megtalálja a bátorságot, melynek segítségével több lehet annál, mint aminek építették. Ez pedig a film kulcstétele is egyben.”
 

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra