Julie & Julia

Myreille

juliejulia01

Bridget Jonesnak annyi, lenyomta Julie, a gasztroblogger. Film két nőről, akiknek ugyanaz a szakácskönyv változtatta meg az életét.

Julia Child Franciaországba a háború után a külszolgálatot teljesítő férje, Paul Child révén került. A „My Life in France”-ban saját történetét meséli el, ezután pedig megírta a „Mastering the Art of French Cooking” című könyvét, amely népszerűvé tette a francia konyhát Amerikában. A könyv sikerét főzőshow követte, amely az egész Egyesült Államokban ismertté tette a nevét. Ő volt az első amerikai nő, aki a híres francia Cordon Bleu iskolában tanulhatott és a mai napig úgy tartják számon, hogy az evés és a főzés szenvedélyével ismertette meg az amerikaiakat.

2002-ben a new york-i Julie Powell a harmincat közelítette, nyomasztotta munkája és nem létező írói karrierje. Változtatni akart az életén, és úgy döntött, végigfőzi Child remekművét, és blogban számol be az élményeiről. A blogja őrült siker lett, könyv és film született belőle.

juliejulia02

juliejulia03

Nora Ephron forgatókönyvíró és rendező Julia Child (Meryl Streep) és Julie Powell (Amy Adams) életét állította párhuzamba a Julie & Julia – két nő, egy receptben (Julie & Julia). Az egyik nő megírta a szakácskönyvet, a másik pedig megfőzött belőle minden receptet és blogot írt róla. Így kezdődött a karrierjük. De a főzés szenvedélyén kívül mindkét nő történetében közös momentum, hogy mellettük áll egy férj, aki támogatja és segíti a szeretett nőt. Kellemes, szórakoztató film, erősíti a nő tettvágyát, utána pedig az ember lánya mindenképpen meg akarja főzni a boeuf bourgignon-t. Meryl Streep csodálatos és lenyűgöző, mint mindig.

Sikeres gasztrobloggerekből Magyarországon sincs hiány: Fűszer és lélek szakácskönyve már megjelent, Chili és vanilia könyve heteken belül a boltokba kerül, Dolce vita meghatározó egyénisége a Fakanál magazinnak és jön az ő könyve is, Péter Anna és a Malackaraj pedig mindig és mindenhol hirdeti a jó nő nem csak salátán él, hanem szereti és jól készíti a húsokat. Tudom, elfogult válogatás, de én őket olvasom és szeretem. Ugyancsak elfogultság, de nagyon örülök, hogy a film a helyén kezeli a blogot és a bloggert. Nem szitokszó és nem havashenrikes okoskodás. És bár spoilerezés, de akkor vált igazán hitelessé a film, amikor Julie leírta a veszekedését a férjével – hiába kérte a férje, hogy ne írja meg -, majd visszatörölte.

Julia Child – The Omelette Show

Julie & Julia – trailer

The Julie/Julia Project blog
Julia Child
Julie Powell és az új blog
Julie & Julia

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

9 hozzászólás a “Julie & Julia” című cikkhez.

 1. Lobo szerint:

  Az tudod, hogy a könyv nemrég magyarul is megjelent? Mármint a blogból készült “regény”.
  Julia Powell: Julie & Julia – Kalandjaim a konyhában
  http://moly.hu/konyvek/julia-powell-julie-julia-kalandjaim-a-konyhaban

  VálaszVálasz
 2. Myreille szerint:

  Számítottam rá. :) És te olvastad? Jó? A film szórakoztató, de nem biztos, hogy beneveznék a könyvre.

  VálaszVálasz
 3. Mami szerint:

  A filmnek még csak az előzetesét láttam, (herripotteren voltunk a gyerekekkel), az kíváncsivá tett.
  Jönnek is majd a film hatására sorban a gagyi, ötlettelen gasztrobloggerek tutira. El leszünk árasztva… ;)

  VálaszVálasz
 4. Lobo szerint:

  A könyvet még nem, anno belenéztem Julie blogjába, amikor először olvastam, milyen sikeres lett a könyve magánkiadása. Blognak jó volt:)

  VálaszVálasz
 5. babinka szerint:

  láttam chili és vanilia blogján is a hírt a szakácskönyvéről, de tud esetleg valaki közelebbit, hogy mikor jelenik meg ( kiadó oldalán semmi, boltokban, ahol kérdeztem még nem is hallotak róla…)

  VálaszVálasz
 6. Myreille szerint:

  Chili & Vaníliától azt az információt kaptam, hogy a szakácskönyvét a Kulinária Kiadó adja ki, előreláthatólag november 25-én kerül boltokba, minden nagyobb üzletben lehet majd kapni, interneten már most is előrendelhető az Anima könyvesboltnál: http://www.animakonyv.hu

  VálaszVálasz
 7. gina szerint:

  Csupán 1 kérdésem van: Megjelent már Child szakácskönyve magyar nyelven? Bármerre nézelődök csak idegen nyelvű kiadásokba botlok …

  VálaszVálasz
 8. Myreille szerint:

  Én se találkoztam még Child szakácskönyvével magyarul.

  VálaszVálasz
 9. Kata szerint:

  engem is nagyon érdekelne. ezek szerint már meg kellett volna jelennie… ha valaki látná valamerre magyarul, légyszii írjon ide :)) köszi

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra