term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:13169
category_32 #d3e60c

Kortárs művészek találkozása: színek és ízek

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Kortárs művészek találkozása: színek és ízek

Myreille - Publikálva:

Segal Viktor első szakácskönyve a Színek és ízek több mint receptgyűjtemény. Gasztronómia, festészet és design találkozása egy kötetben. Segal Viktor nevét eddig főleg a szakma ismerte és azok a vájtfülűek, akik érdeklődtek a csúcsgasztronómia iránt. Így, az sem meglepő, hogy szakmai referenciái között nem főzőműsorok és publikációk szerepelnek, hanem olyan híres konyhák, ahonnan csak a legjobb kerülhet a vendég elé. A Hilton Budapest, a Hilton Tel Aviv, a Golden Apple, a Baraka és az Amsterdam Le Rive-Intercontinental Amstel szerepel korábbi munkahelyei között. Melyik nő térde nem remeg meg, ha recepteket leshet el egy remek séftől? Egy szakácskönyv kreációja során azonban a séf számára nem az új ételek kigondolása jelent igazán nagy kihívást, hanem hogy olyan újdonságokkal álljon elő, amelyeket otthon, egy átlagos konyhában is meg lehet ismételni.

Segal Viktor első szakácskönyvében a Színek és ízekben (Boook Kiadó) 15 kedvenc hozzávalóját veszi sorra. Olyan hétköznapi alapanyagok, mint a paradicsom, padlizsán, csokoládé vagy a rizs, egészen újszerű tálalásban születnek nála újjá, a kissé szokatlanabbak pedig, mint például az édeskömény, bárki számára érthetően lényegülnek át mindennapi finomsággá. A szakácskönyv receptjei között egyaránt megtalálható kezdőknek is javasolt, egyszerű típus, illetve nagyobb felkészültséget igénylő, bonyolult leírás is. A kötetben minden recepthez tartozik egy-egy ételfotó is, de nem egy fogásnál az elkészítést illusztráló fázisképek is bekerültek a könyvbe.

A Színek és ízek további érdekessége, hogy a fejezeteket elválasztó oldalakon, az egyes ételcsoportokat bevezető képek egy kortárs, fiatal festőművész, Baráth Áron alkotásai. A könyvhöz készített illusztrációi önálló műalkotásokként is kifejező erejűek és erőteljesek. Festményei a színről, a festékről, mint színről, de ugyanakkor mint anyagról és annak textúrájáról, illetve annak a fénnyel való viszonyáról szólnak, és jelzésértékűen utalnak a fejezetben felhasznált fő alapanyagra.

A koncepció annyira friss és újszerű – ez Baráth Dávid, a könyv művészeti vezetőjének érdeme -, hogy először talán furcsának is hat a szakácskönyvben a sok fekete ecsetvonás; a beton felületekről, amelyek a hazai Ivanka Beton alkotásai, nem is beszélve. Azonban ha hagyjuk “hatni” a puritán tökéletességet, egészen hatalmába kerít: kortárs festőművészet és kortárs design működik egy kortárs szakácskönyvben. Nem szentségtörés, hanem a 21. század.

A Színek és ízek megjelenését követően nagyon gyorsan jött a hír, hogy a könyv a Gourmand World Cookbook Awards-on design kategóriában a világ négy legjobbja között van. (Eredmény március első napjaiban várható.)

Ugyancsak a könyvhöz kapcsolódik, hogy még pár napig a G13 Galériában (1075 Budapest, Király u. 13., Nyitva: kedd-péntek: 12:00-18:00, szombat: 11:00-15:00) egy rendhagyó kiállítás keretében a szakácskönyvben szereplő festmények megtekinthetőek.

Baráth Áron – Segal Viktor: Színek és ízek kiállítás, G13 Galéria (Fotó: Boook Kiadó)

Segal Viktor: Színek és ízek, nézz bele a könyvbe>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra