Kukkants bele és feltárul a világ!

Myreille

A Szeméttelepen történtek után kíváncsian vettük a kezünkbe az újabb négy kötetet a Kukkants bele! sorozatból. Hajók, számok, időjárás és érdekességek.
Kukkants_bele_vilagerdekes
A Kukkants bele! – Mindenféle ismeretek hat nagy témakör, a földrajz, az élőlények, a történelem, a szórakozás és a művészetek legérdekesebb és már-már alapműveltséghez tartozó érdekes tényeit mutatja be szórakoztató formában. Tudtad, hogy a világ legnagyobb vágott és csiszolt gyémántja akkora, mint egy alma és barnás a színe? Tudtad, hogy a bárányfelhők meleg, napos időben alakulnak ki? Tudtad, hogy háromféle tengeri alga létezik? Vagy hogy egy szabályos dominókészlet 28 darabból áll?
A könyv apró részleteit ugyanúgy lehet kutatni, mint a világ dolgait és a kihajtható fülek még izgalmasabbá teszik a felfedezést (ami gyakran felnőtteknek is újdonság). A könyvet fel lehet olvasni, de igazán azokat a gyerekeket fogja megragadni és lekötni, akik már önállóan olvasnak vagy most kezdenek önállóan olvasni.
Kukkants_bele_hajok
A Kukkants bele, milyen egy hajó nagy előnye, hogy egyetlen témát jár körbe, így már kisebbeknek (értsd: a hároméves Dani fiamnak) is szórakoztató és nem kell a hajók megszállottjának lenni, hogy egy fiú gyerek belebolonduljon a könyvbe.
Bár a Kukkants bele!-sorozat nagy előnye, hogy nem válogat fiús és lányos témák között. A hajók bemutatása ugyanolyan érdekes és szórakoztató lány (na jó, felnőtt nő) szemmel, mint autóbolond fiúként. De ugyanez igaz a Mindenféle ismeretekre, az Időjárásra és éghajlatra, a Számokra és még a Mi történik a szeméttel?-re is.
SI Weather and Climate Cover_h.indd
A Kukkants bele! Időjárás és éghajlat remek alapozó földrajz órák előtt és úgy mesél a Föld éghajlatairól, a napról és a levegőről, mint a felhőkről és a vad szelekről. A kedvenc részem az éghajlati övezetek bemutatása. A térkép a kihajtható fülekkel és a lényegre törő magyarázatokkal igazán szórakoztatóvá teszi a tanulást az ismeretek gyűjtését, a világ megismerését.
Kukkants_bele_szamok
Legnagyobb sajnálatomra a Kukkants bele a számok világába! illusztrációi az utált olvasókönyv illusztrációit juttatja eszembe és nem tudom tiszta szívvel szeretni. Pedig a számokért rajongok és a könyv is nagyon jó, mert a gyerekeket nem eltávolítja a számok világától, hanem közelebb viszi. Az illusztráció is azt hivatott sugallni, hogy a matek nem borzalom és rettenet, hanem hasznos és szórakoztató.
A könyv áttekintést ad a matematika érdekességeiről és az egyszerűbb összefüggéseiről, elbagatelizálja a “rettentő” képleteket (pl. a kör kerületének és területének kiszámítását), megmutatja, hol, hogyan találkozunk számokkal a mindennapi életünkben. Nyelvezete érthető és lépésről lépésre halad, már kisiskolásként is megérthető a szorzás, az osztás, a hatványozás és még a valószínűség számítás is. A könyv nem helyettesíti a gyakorlást és a matek órákat, de színes kiegészítőjük lehet.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra