Mindenki (Sing) – Ezt a filmet látnod kell!

Myreille

Nagy hirtelen meg se tudom mondani, mikor láttam utoljára ilyen felkavaró, okos, időtlen és ezzel együtt aktuális filmet. Nézzétek meg, én ma megmutatom a fiaimnak is!
Mindenki_jelenetfoto
Kevés olyan szerencse történhet, mint az, hogy Deák Kristóf Mindenki (Sing) című filmje ott van az Oscar-díj aspinránsok között a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriába, mert ezt a filmet tényleg mindenkinek látnia kell, itthon és a nagyvilágban, és mi más adhatna nagyobb reflektorfényt egy filmnek, mint az akadémia arany szobra.
Persze, az nem a szerencsén múlt, hogy a film bekerült az öt legjobb élőszereplős rövidfilm közé. Remek a forgatókönyve, remek a rendezése, jók a színészek és szívbemarkoló a katarzis.
Nehéz használni az örökre és a mindenki szavakat, de a Mindenki (Sing) tényleg időtlen, olyan példával mutatja meg az elnyomást, az egyén megnyomorítását, az összefogást és az összefogás erejét, amely évszámtól és életkortól függetlenül zsigerig hatol. A történet a kilencvenes évek elején, Budapesten játszódik, de aktuális most is, ahogy érvénye lett volna 40-50 évvel ezelőtt is, sőt, úgy sejtem, hogy 100 év múlva érthető és húsba vágó lesz.
Mindenki_jelenetfoto2
Mindenki_jelenetfoto3
A 25 perces film rövid története: A tízéves Zsófi új iskolába kerül. Az új suliban kezdetben minden idegen és furcsa a kislány számára. Szerencsére Zsófi hamarosan összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban, és bekerül az iskola híres gyermekkórusába. A kórust Erika néni vezeti, akiről kiderül, nem is olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik, szereti elnyomni és megszégyeníteni a gyerekeket “egy nemes” cél érdekében. A két lány azonban összefog egymással, és szembeszáll Erika nénivel.
Mindezek mellett úgy repít vissza a gyerekkorba, hogy számban érzem a Melba, a Párizsi kocka és a Limo ízét.

mindenki_FrankRizzo

Ha mindenki szót fogad, mindenkinek jó lesz…/Fotó Mindenki – Sing FB oldala/poster by Frank Rizzo


Egészen vicces fintora a sorsnak, hogy olyan gyerek voltam, akit eltanácsoltak az általános iskolai karénekből, a Mindenki mégse szippantott be, nem tépett fel régi sebeket. Egészen hosszú ideig szinte unalmasan ringatott. Csak a végén (miközben pontosan tudtam, mi lesz a “poén”) rántott mélyre és lőtt ki magasra, olyan magasra, hogy a torkomban dobogott a szívem, könny futotta el a szemem és úgy éreztem magam, mint aki most futotta le élete legfontosabb versenyét, megnyerte és most már legyőzhetetlen.
Nekem a Mindenki (Sing) olyan fontos és meghatározó, mint a mai 45-70 éveseknek anno a Tanú volt.
A filmet eredetileg 2017. március 4-én mutatta volna be a Cinemax csatorna, ám az Oscar-jelölés miatt előrébb hozták a premiert, így már 2017. január 27-től, péntektől megtekinthető az HBO GO-n!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra