Portugál dolog

Myreille

portugal

Egressy Zoltán drámája színházban és filmen.

Tíz éve töretlen sikerrel játsszák a Katona József  Színházban Egressy Zoltán Portugálját. Nehéz rá jegyet szerezni, de megéri. A történet főként az irgácsi kocsmában játszódik, ahol minden nap ugyanolyan, nincsenek nagy változások és mindenki a saját malomkerekét hajtja. Ide érkezik egy városi idegen, Bece, aki szabadságról és egyéb úri huncutságokról beszél. Megjelenése és gondolatai felzaklatják a falu és a kocsma életét. A helyzetek és a humor abszurd, de tragikomédia. Röhögős és szomorú. A józan paraszti ész és a spiritualizmus találkozása olyan örök érvényű mondatokat eredményez, hogy “Lófaszt nektek, nem közhasznút!” vagy “Szuvenír joga egyébként abszolút.”

Egressy Zoltán: Portugál
(részlet)
(Kocsmáros tölti a vodkát.)
Bece: Mi az, amit a legjobban akart az életben?
Kocsmáros: Én?
Bece: Valami álma csak volt?
Kocsmáros Egy néger nő. Az jó lett volna.
Bece:
(megissza) Még egyet. És mit tett érte?
Kocsmáros: Vártam, hogy bejöjjön. De nem jött be.

Mivel a színdarab bemutatásakor hihetetlen népszerű lett, film is készült belőle 1999-ben. A film érdekessége, hogy Lukáts Andor rendezte, akárcsak a színpadi darabot a Katonába, ráadásul a szereposztás azonos volt a színpadi változatéval. Néhányan (Pelsőczy Réka, Szirtes Ági, Csuja Imre, Lengyel Ferenc) azóta részesei a darabnak.
A Portugál film azonban nem igazi film. Bár kiszabadult a színházból, mégis megmaradt a színpadi keretek között. Alig használja a filmes eszközöket és mindenre (események, karakterek) a szereplők párbeszédeiből derül fény. Tehát a szó jó értelmében filmre vitt színház.
Ugyancsak a film érdekessége, hogy a filmzenét a Folkestra (és Palya Bea) jegyzi.
Végtelenül melankolikus: Folkestra: Portugál

Mindig jókedvű: Folkestra: Portugál kalap

Egressy Zoltán pályája és drámái>>
Katona József Színház>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra