Szécsi Noémi régiúj regénye a Finnugor vámpír

Myreille

Mi mással lehetne elütni a finn tél hosszú éjszakáit, mint egy jó történettel, amiben fontos szerep jut a vámpíroknak. A finnugor vámpíroknak.
 
“– Mit eszel, mi ez a szörnyűség?
– Saláta.
– Ez nem ad neked örök ifjúságot. Annyiszor mondtam már, Jerne, hallgass a nagymamádra. Ha akarsz valami igazán táplálót, rendelj egy pizzafutárt!
Tényleg elmondta már ezerszer, s töretlenül remélte, hogy egyszer lemondok könnyű vacsorámról egy-egy leizzadt kifutófiú vagy kifutólány kedvéért.”
Így társalog egymással az új évezred elején a meseírói ambíciókat dédelgető, huszonéves Voltamper Jerne és kétszázharmincöt éves nagymamája.
Szécsi Noémi 2000-ben, helsinki ösztöndíjának első hónapjaiban szakdolgozatírás helyett egy vámpírtörténet szövögetésével töltötte a finn tél kurta nappalait és hosszú éjszakáit. Ez volt első írásműve, és akárcsak a történet főhőse, ő is azt remélte, hogy rögtön fölfedezi majd magának az irodalmi élet. A meseíró-palánta Jerne és a patinás budapesti vámpírdinasztiából származó örökifjú nagymama történetéből előbb forgatókönyv készült a 2001-es prágai Sundance Fesztiválra – a film azóta sem valósult meg –, majd 2002-ben a regény is eljutott az olvasókhoz.
Most ismét megjelenik a könyv és közben még a világ is felfedezte magának Szécsi Noémit.

Szécsi Noémi Finnugor vámpír című könyvének bemutatója 2011. november 3., 19:00 órakor lesz az Alexandra Pódiumon (1055 Budapest, Nyugati tér 7.). Moderátor: Lévai Balázs, vendégek: Szécsi Noémi és Szilas Rita.
Az est folyamán a jelenlévők között kisorsolásra kerül egy táska, amelyet Szilas Rita a könyv borítójának felhasználásával készített.
Szilas Rita igazi táskamániás. Tudja, mitől döglenek a nők. Táskáiban állatok és elavult cuccok – többek között írógépek – születnek újjá.

La Masni/Szilas Rita (Fotó: Pallagi Roland)


Európa Könyvkiadó>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra