term ID:
parent cat ID:6
parent cat ID 1:
post ID:19066
category_6 #0b5264

Az a bizonyos ház a tónál – The Lake House

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Az a bizonyos ház a tónál – The Lake House

Myreille - Publikálva:

Nagy üvegfelületeivel és a tóval egyértelműen álomház, bármikor beköltöznék… Ráadásul a film is kellemesen romantikus. Ház a tónál.   A férfi és a nő két év eltéréssel éli életét ugyanabban a tóparti házban, amikor levelek útján egymásra találnak és szerelemre lobbannak.

Keanu Reeves - Sandra Bullock/Ház a tónál (The Lake House)

Dr. Kate Forster (Sandra Bullock) elhagyja a csupa üveg tóparti házat, és egy forgalmas chicagói kórházba megy dolgozni. Kate üzenetet hagy a postaládában a ház következő bérlőjének, amelyben arra kéri, hogy a még ide érkező leveleit továbbítsa neki. A levélben utalást tesz a megmagyarázhatatlan eredetű festett tappancsnyomokra a bejáratnál, amelyek már akkor is ott voltak, amikor ő ide költözött… Kate egy szépen felújított házat hagy ott, de a következő bérlőt, Alexet (Keanu Reeves) egy elhanyagolt, poros, koszos ház fogadja. Alex számára különös fontossággal bír a ház, hiszen apja, a híres építész tervezte és építette. A postaládában talált levelet egészen addig figyelmen kívül hagyja, amíg egyik nap egy kóbor kutya végigfut a friss festéken, majd a bejárati ajtó felé iramodva pont ott hagy tappancsnyomokat, ahol Kate üzenetében írta. Kate és Alex ugyanazokat a napokat élik, csak két év távolsággal. Levelek jönnek mennek és a két ember között egyre szorosabb a kötelék, ám minden levéllel beavatkoznak a múltba és ezzel hatnak a jövőre is. Édes-banális romantikus történet, de a ház, az a bizonyos tóparti ház, egyértelműen szerelem az első látásra.

Ház a tónál (The Lake House)

Ház a tónál (The Lake House)

Ház a tónál (The Lake House)

A film Chicagoban játszódik és a város önmagát alakítja. A tóparti háznak azonban különleges a története. A stáb végigkutatta a Michigan-tó teljes partvonalát, és végül arra szánta el magát, hogy felépíti a tóparti házat, mivel sehol sem találtak olyan épületet, amilyet elképzeltek. Ráadásul az üvegfelületek miatt nem tudták külön-külön forgatni külső és a belső helyszíneket, ahogyan ez általában szokás, ezért felépítették az egész házat a Maple Lake partján és nem csak egy hátteret.

Ház a tónál (The Lake House)

Ház a tónál (The Lake House)

Ház a tónál (The Lake House)

A házat Nathan Crowley tervezte. A közel 200 négyzetméteres ház 10 hét alatt készült el, tervezéssel és kivitelezéssel együtt, bár az építkezés csupán 4 hetet vett igénybe. A házhoz 35 tonna acélt használt fel a több mint 100 tagú csapat.

A stáb az építkezés során tiszteletben tartotta Cook County épület- és területszabályozási törvényeit, együtt működött az EPA-val és több érdekvédelmi szövetséggel, beleértve az Audubon Társaságot és a Forest Preserve Baráti Kört. Az építkezés során a különböző szervezetekkel kötött megállapodások szerint járt el: a forgatás után lebontották a házat és semmi nyoma sem maradt a filmezésnek. Most horgászstég áll azon a helyen, ahol egy film erejéig a világ egyik legszebb háza állt. (Ettől függetlenül sok mozirajongó elmegy a Maple-tó partjára.)

2008-as felvétel a tóról és a ház helyéről... (forrás: waymarking.com)

Apró érdekesség: Il Mare az étterem neve, ahová Kate és Alex megbeszélik az első randijukat és Il Mare az angol címe annak a dél-koreai filmnek, eredeti címe: Siworae, amelynek 2006-os amerikai remake-je a Ház a tónál (The Lake House). A múlt-jelen-jövő idősíkokon leveleket továbbító postaláda ötletét eredetileg 2000-ben vitte filmre Hyun-seung Lee.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra