Sokkold a szomszédokat: csokoládé illatú virág

Myreille

Nevében ott a “világűr” (cosmos), a “csillagok” (astro) és a “vér” (sanguineus), az illata pedig olyan, mint egy tábla csokoládénak.
A csokoládévirág (Cosmos atrosanguineus) szoros rokonságban áll a pillangóvirággal (Cosmos bipinnatus) és ez látható is. Nevét  nem vöröses csokoládébarna szirmairól kapta, hanem csokoládéra emlékeztető illata miatt. Ezek után nem meglepő, hogy a Cosmos astrosanguineus őshazája, akárcsak a csokoládénak, Mexikó.
A növény 40-60 centi magasra nő, virágai 3-4,5 centi átmérőjűek és egésze nyáron bőségesen virágzik. Gumós növény és a gumókat télire fagymentes helyen kell tárolni. A csokoládévirág nem egyezik meg azzal a növénnyel, amelyből az 1900-as évek elején nemesítették, ráadásul mexikói vadvirág őse már kipusztult.
Állítólag néhány évtizeddel korábban a csokoládévirág igazán népszerűnek számított Angliában, de a puccosabb virágok kiszorították. Magyarországon növénykatalógusokban fellelhető, de ritka kerti virágnak számít, és akárcsak a dália “macerás” növény is, mert minden ősszel ki kell szedni a gumókat, teleltetni és tavasszal elültetni. Nekem még sohasem volt csokoládévirágom, de felírtam a “ha lesz egy kertem” listámra.

Csokoládévirág (Cosmos atrosanguineus) (fotó: greenfingers.com)


Csokoládé virág (Cosmos atrosanguineus) (fotó: bwedexclusive.com)

Cosmos atrosanguineus a greenfingers.com-on>>
Cosmos atrosanguineus a Bakker katalógusban>>

 

Te már csatlakoztál a moksha.hu Facebook közösségéhez? Örülnénk, ha lájkolnál minket!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra