term ID:
parent cat ID:6
parent cat ID 1:
post ID:29691
category_6 #0b5264

A rózsa szaporítása: gyökereztetés és dugványozás

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A rózsa szaporítása: gyökereztetés és dugványozás

Myreille - Publikálva:

Az illatos, kerti rózsa az egyik kedvenc virágom. Kitanultam és sikerrel művelem a rózsaszaporítás művészetét. Sokkal egyszerűbb, mint gondoltam. Rengeteg rózsát szeretnék a kertembe, és ahogy szót-szót követett, miközben a szomszédokkal beszélgettem, kiderült, profi rózsaszaporítókkal vagyok körülvéve. Ráadásul az október éppen a legjobb hónap a rózsa dugványozására, így megszállottan gyűjtöm az elnyílott rózsaágakat. Eddig 10 tövet tettem le és ha az én rózsáim is hozzák a statisztikát, akkor 5 bokor rózsám lesz jövő tavasszal.

rozsa01

Rózsa (Fotó: Myreille)

 

rozsa02

Rózsa (Fotó: Myreille)

 

A rózsa szaporítása egyszerűen

Rózsa szaporításhoz szép, erős rózsaszálak kellenek. Olyanok, amelyeken már elnyílott a virág, de még nem száradt el – tulajdonképpen olyan, amit már kidobnál a vázából – és az a bónusz, ha a virág alatt az első levélnél még hajtás is látszik, és az se baj, ha abból az ágból is van egy darabka a szár végén, amelyről kihajtott a virágzó ág.

Az elvirágzott rózsát, úgy ahogy van, le kell ásni 20-25 centire a földbe, úgy, hogy csak az első levél és a hajtás legyen a föld fölött néhány centivel.

A rózsa köré egy műanyag flakont kell tenni és azt is jól be kell ásni a földbe, nehogy elfújja a szél.

Rózsa dugványozása

Rózsa dugványozása

A rózsaszárakat érdemes oda ledugni, ahol a végleges helyük lesz és legalább 50-70 centit tartani a két ledugott rózsaág között.

Érdemes kapálni, hogy ne gazosodjon a környezete és ha nem esik eső, akkor öntözni is kell. Ha minden jól megy, akkor tavasszal a meggyökeresedett rózsa ki fog hajtani és olyan szép lesz, mint a kertészetekben kapható rózsatövek.

Ebben a szaporítási módban az a legjobb, hogy nem csak frissen vágott rózsával lehet megtenni, hanem olyannal is, amely a vázában virágzott el. Ekkor le kell vágni a szárából 2-3 centit és úgy földbe tenni.

rozsa12

Az első dugványaim. Ami a képen látszik, nincs elég mélyen, de azért adok neki egy esélyt. (Akkor még csak azt tudtam, hogy le kell ásni a rózsát, de azt nem, hogy milyen mélyen. Azóta okosodtam… (Fotó: Myreille)

Rózsa dugványozás és a PET palack

Frissítés – 2016.08.26.

Három évvel ezelőtt – miközben a rózsa dugványozást tanultam – kaptam egy szál rózsaszín rózsát. Most ugyanilyen rózsa nyílik a kertemben.

Rózsa dugványozása

Ez volt az első rózsa, amit szaporítottam! 3 évvel ezelőtt a születésnapomra kaptam egy ilyen gyönyörű rózsát és most a kertemben nyílik. (Fotó: Myreille)

Az elmúlt években rengeteg rózsát – tearózsát, terülő rózsát, futórózsát – szaporítottam. A legnagyobb tanulság, hogy szájával felfelé kell a rózsára tenni a PET palackot, így májusban, amikor már jó az idő, könnyű a mini üvegházat szellőztetni.

Nagyobb sikerrel gyökereznek meg a rózsák, ha az alsó metszés közvetlenül a levél alatt van.

Terülő rózsa szaporítása dugványozással/Fotó: Myreille

Terülő rózsa szaporítása dugványozással/Fotó: Myreille

A palackokat május végén szoktam levenni a megeredt rózsatövekről.

Nyár közepén is szaporítottam már rózsát, de akkor nehezebb, mert a forró nyári napokon könnyen kiszáradnak a levágott rózsaszárak.

További hírek a kertből: A rozmaring és a bazsalikom is gyönyörű!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra