élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:6
parent cat ID 1:
post ID:29691
category_6 #0b5264

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Nincsen kert rózsa nélkül – A rózsa szaporítása

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Nincsen kert rózsa nélkül – A rózsa szaporítása

Myreille - Publikálva:

rozsa00

Az illatos, kerti rózsa az egyik kedvenc virágom. Idén ősszel kitanultam a rózsaszaporítás művészetét. Sokkal egyszerűbb, mint gondoltam. Rengeteg rózsát szeretnék a kertembe és ahogy szót-szót követett, miközben a szomszédokkal beszélgettem, kiderült, profi rózsaszaporítókkal vagyok körülvéve. Ráadásul az október éppen a legjobb hónap a rózsa dugványozására, így megszállottan gyűjtöm az elnyílott rózsaágakat. Eddig 10 tövet tettem le és ha az én rózsáim is hozzák a statisztikát, akkor 5 bokor rózsám lesz jövő tavasszal.

rozsa01

Rózsa (Fotó: Myreille)

rozsa02

Rózsa (Fotó: Myreille)

rozsa03

Rózsa (Fotó: Myreille)

rozsa04

Rózsa (Fotó: Myreille)

rozsa10

A szomszédunk rózsaneveldéje, legyen ez a minta. (Fotó: Myreille)

Rózsa szaporításhoz szép, erős rózsaszálak kellenek. Olyanok, amelyeken már elnyílott a virág, de még nem száradt el – tulajdonképpen olyan, amit már kidobnál a vázából – és az a bónusz, ha a virág alatt az első levélnél még hajtás is látszik, és az se baj, ha abból az ágból is van egy darabka a szár végén, amelyről kihajtott a virágzó ág. Az elvirágzott rózsát, úgy ahogy van, le kell ásni 20-25 centire a földbe, úgy, hogy csak az első levél és a hajtás legyen a föld fölött néhány centivel. A rózsa köré egy műanyag flakont kell tenni és azt is jól be kell ásni a földbe, nehogy elfújja a szél. A rózsaszárakat érdemes oda ledugni, ahol a végleges helyük lesz és legalább 50-70 centit tartani a két ledugott rózsaág között. Érdemes kapálni, hogy ne gazosodjon a környezete és ha nem esik eső, akkor öntözni is kell. Ha minden jól megy, akkor tavasszal a meggyökeresedett rózsa ki fog hajtani és olyan szép lesz, mint a kertészetekben kapható rózsatövek. Ebben a szaporítási módban az a legjobb, hogy nem csak frissen vágott rózsával lehet megtenni, hanem olyannal is, amely a vázában virágzott el. Ekkor le kell vágni a szárából 2-3 centit és úgy földbe tenni.
rozsa12

Az első dugványaim. Ami a képen látszik, nincs elég mélyen, de azért adok neki egy esélyt. (Akkor még csak azt tudtam, hogy le kell ásni a rózsát, de azt nem, hogy milyen mélyen. Azóta okosodtam… (Fotó: Myreille)

Ui: A rozmaringjaim gyönyörű bokorrá nőttek, remélem, a rózsákkal is így járok.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra