term ID:
parent cat ID:6
parent cat ID 1:
post ID:61641
category_6 #0b5264

A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása

Myreille - Publikálva:

A bazsalikom nevelésnek és szaporításnak egyetlen trükkje: a rendszeres metszés. Hiába lágyszárú, a bazsalikomot metszeni kell!

A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

Tudom, hogy bazsalikomot lehet nevelni magról, de egészen elképesztő bazsalikombokor nevelhető a boltban vásárolt, cserepes bazsalikomból is. Csak metszeni kell.

A bazsalikom tulajdonképpen az a fűszernövény, amely – szó szerint – duplán hálálja meg, ha rendszeresen megkopasztod.

A bazsalikom metszése

A bazsalikom levelei párosával nőnek és ha a talajtól számított első (már nem sziklevél, hanem lomblevél) levélpár fölött vágod le a bazsalikomszárat, akkor a levelek hónaljából két újabb hajtás nő. Majd ha ezeket is visszavágod, akkor azokon is 2-2 új hajtás indul el. Nyár derekára a növény egyre nagyobb és egyre bokrosabb lesz.

A bazsalikomszáron a sziklevél hol leszárad, hol nem, tehát olykor látható, olykor nem. Viszont a sziklevél jóval kisebb és egyszerűbb levél, mint a kifejlett bazsalikomlevél. Metszeni mindig az első, igazi bazsalikomlevélpár fölött kell.

Ha jól érzi magát a bazsalikom – fényből, vízből, tápanyagból bőven jut neki -, akkor már metszés előtt elindulnak a levéltöveknél a hónaljhajtások.

A boltban vásárolt cserepes bazsalikomok megnyúltabbak, mint a magról vetettek, így könnyen előfordulhat, hogy a talajtól számított első levélpár 10 cm magasan van. Ilyenkor nincs mit tenni, nem lehet mélyebben metszeni, csak a levél felett. De aggódni nem kell. A cserépben biztosan vannak alacsonyabb szárak is. Azokat visszametszve azok is bokrosodnak majd.

Fotó: Myreille

Fotó: Myreille

Hogyan kell a bazsalikomot szüretelni?

A metszés szabálya akkor is fontos, ha ételhez szeretnél bazsalikomot szüretelni. Felhasználáshoz is a talajtól számított első levélpár fölött vágd le a bazsalikomszárat. 2-3 hét múlva pedig újabb adag bazsalikomot szüretelhetsz.

Ha a bazsalikomszáron már 5-8 pár bazsalikomlevél van, akkor érdemes visszametszeni, mert a növény virágzásra törekszik, mi viszont azt szeretnénk, ha nagy zöld lombozatot növesztene.

A leszüretelt bazsalikomot azonnal lehet fogyasztani, le lehet fagyasztani és a levágott szárakkal tovább lehet szaporítani.

Egyetlen szárból két metszés után már négy bazsalikom szár van. - A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

Egyetlen szárból két metszés után már négy bazsalikom szár van. – A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

Néha érdemes benézni a cserép alá is. Ha a gyökerek kikandikálnak a cserép alján, akkor át kell ültetni az egész növényt egy nagyobb cserépbe.

Ha valamelyik bazsalikomszár elpusztul, el kell távolítani a többi közül.

A bazsalikom szaporítása

A bazsalikom metszés szabályai szerint levágott bazsalikomszárat egy pohár vízbe kell állítani és két hét alatt buja gyökérzetet növeszt.

Két hét alatt a vízbe állított bazsalikomszár kigyökeresedik. - A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

Két hét alatt a vízbe állított bazsalikomszár kigyökeresedik. – A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

A meggyökeresedett bazsalikomot be kell ültetni cserépbe és rendszeresen locsolni kell. A bazsalikom szereti a vizet.

Ha a friss növényen megvan a 5-8 levél, vissza kell metszeni.

Gyökereztetett tőnél már nincs “sziklevél” probléma.

A levágott bazsalikomszár 25 napja 3 képben. - A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

A levágott bazsalikomszár 25 napja 3 képben. – A bazsalikom gondozása, metszése és szaporítása/Fotó: Myreille, 2020

A kedvenc bazsalikomos receptjeimet itt találod! De az abszolút favoritom a mozzarella-paradicsom-bazsalikom-olíva olaj saláta mellett a Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke.

Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke

Gyors, finom és megunhatatlan. Csupán 6 hozzávaló – pontosabban körettel együtt 7 hozzávaló –  kell hozzá, azonban a végeredmény igazi ízorgia.

Tovább

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra