Kezek a Tuileries-ben

Remous

kezlead

A Jardin des Tuileries “végén”, a Concorde térnél, de még a kerítésen belül, a fák alatt van néhány kézszobor. Nincs még egy “nevezetesség” Párizsban, amiről ilyen kevés adat lenne az útikönyvekben.
Jobban szeretek a Grand Palaisban bámészkodni. (Ezen a hétvégén az Art Paris, néhány hete a Picasso és a mesterek című válogatás kápráztatott el). Szóval most a modern és a kortárs képzőművészet mutatkozik be, azaz az anorexiás sznobéria (a galéria tulajdonosok) enged bepillantást a hedonista bohémek világába, de a barátaim inkább a Champs Elyséest választották.
– Randevú a kezeknél. – így váltunk el.
Alig vártam, hogy átverekedjem magam a Concorde téren, a Tuileries-ben már ujjnyira bimbóznak a magnóliák, virít az aranyeső , a nárcisz és a jázmin illatfelhője felfrissítette a fejem. Igaz a szökőkutak még nem működnek, de tavasz van.
Akárhányszor erre járok, mindig megnézem a kezeket. Kicsit úgy görbítem az ujjaimat, odamérem az egymásba kulcsolódó férfi és női kézhez.
Szerintem nincs még egy “nevezetesség” Párizsban, amiről ilyen kevés adat lenne az útikönyvekben, a garmadával megjelenő leírásokban. Ezt valahogy mindig kifelejtik. Sehol egy írás, sehol egy utalás. Se a parkban, se a posztamenseken. Igazság szerint hiába kérdezősködtem a kertben és az ismerőseimtől. A kezek története rajtam is kifogott. Majdnem.
Az Orangerie-ben egy művészettörténész kicsit értetlenkedett (“itt csak festményeket láthat, csak Monet és kortársait”), de segített.
Louise Bourgeois: The Welcoming Hands.
A névről beugrott, hogy tavaly a Pompidou Központban láttam a kiállítását és ott is voltak tanulmánykezek. Szóval az Üdvözlő kezekről Louise Bourgeois 1996-ban (valahogy) így nyilatkozott:
“… Azok baráti kezet. Látod, ezek a kezek nyitva vannak , a hiányzók pedig vállalják a kockázatot. A kezek érzékenyek és vendégszeretők. Az a vágy, hogy megérintse őket, mindenkiben él.”

kez03
kez02
“Az utat egy felnőtt tartja a kezében, a gyermek bizonyos értelemben a védelmet és a ragaszkodást keresi. A nagyvonalú kezek azt mutatják, hogy mi a szeretet. Ami történik.”
kez011
“Fontos, hogy mindenkinek szerepe van, mindenkit szívesen látunk.”
Cím: Jardin des Tuileries, 1 place de la Concorde 75008 Paris
Metrómegálló: Concorde
Louise Bourgeois ráncai és keze.
Még egyszer.
Louise Bourgeois művészete

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra