term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:11671
category_44 #ff9500

Mindennapi folyóügyek az egész világon

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mindennapi folyóügyek az egész világon

Remous - Publikálva:

Szokatlan kiállítás nyílt Párizsban, amelynek célja – a meghökkentésen túl -, meglehetősen profán: a helyi köztisztasági vállalat fennállásának 40. évfordulója. Ez alkalomból több mint 40 képből álló ingyenes látogatható fotókiállítást rendeztek a Bastille környéki sétányon, “Chiotissime” címmel. 48 fénykép látható, néhány nagy fotós optikáján keresztül (Martin Parr, Sebastiao Salgado, Henri Cartier-Bresson), néha humorosan, néha reálisan; mindazt amit emberi leleményességgel alkottak az egyszerű sarokba vagy a „tálba” ürítés helyett a rászorulók, azaz mi, emberek. A földrajzi környezettől függetlenül a legfontosabb rendező elv az intimitás. És ez szemet szúrt, a nemzetközi hírügynökségek fotósainak éppúgy mint az elismert fotóművészeknek.

A grönlandi Camp Suisse budija/Fotó: Bob Strong - 2007

Árnyékszék a Szahara marokkói részén/Fotó: Rainer Drexel - 2005

A kiállítás ezen túlmenően az illemhelyek, mosdók fenntartásáról, költségeiről, a vállalat működéséről is szól, kissé rejtve, – az intimitás jegyében – a gazdasági társaság fennállását.

Willy Ronis

Hetekig, hol kézbe vettem, hol félretettem a meghívót: nem éreztem kellő kíváncsiságot a tárlat iránt, de utólag nem bántam meg. Willy Ronis miatt és Kovács Ágnes Friss levegő című filmje miatt. Nem mellesleg, a fotókiállítás kísérőrendezvényeként vetítették a Bastille-hoz közeli kultmoziban. És egy praktikus tanács a párizsi turistáknak: néhány évvel ezelőtt ugyanolyan méretű probléma volt a nyilvános illemhelyek hiánya (a több mint százezer vendéglátóhely forgalmát figyelembe véve) , mint az utcán heverő kutyapiszok. A higiéné és az esztétika észérve mentén, olyan intézkedéseket hoztak a városvezetők, melynek eredményeként praktikus és főleg tiszta utcai automatákat állítottak üzembe. Használatuk egyszerű, díjmentes és intim. (Igen, kutyagumiból is jóval kevesebb hever az utcákon. Elkerített , füvesített kutya-wc kialakításával, újrahasznosított papírból készült ürülékszedő kartonok kihelyezésével és súlyos bírsággal (80 euro).) Chiotissime Cím: Bd. de la Bastille 75012 Paris Megközelítés: Métro Bastille (az Opera vagy a Jardins de l’Arsenal felé) Kapcsolódó cikkek: Folyóügyek luxus környezetben

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra