Üdvözlet Rómából 1. – Spanyol lépcső

Kisan

Az idő gyönyörű, minden nagyon színes és zajos, és bármerre nézünk mindig akad egy pálmafa.
Már csak emiatt is vidámabbak vagyunk.
A Pincio hegyén sétálgatunk a Spanyol lépcső felé, jobbra tőlünk békésen lebeg a Szent Péter kupolája Róma háztetői fölött.

Római háztetők


Római háztetők


Mielőtt lesétálnánk a Piazza di Spagna-ra, kicsit elidőzünk még a Trinita dei Monti templom előtt, mert szeretek innen végig nézni a Via Sistina-n. Az út először meredeken lejt le a Piazza Barberini-ig, majd onnan hirtelen emelkedik a Santa Maria Maggiore-ig.

Via Sistina


Piazza di Spagna


Spanyol lépcső


A Spanyol lépcsőre már kivitték az azáelákat, lila-rózsaszín virágfolyondár hömpölyög a Trinita dei Monti templomtól le egészen a térre. A lépcsőfokokat érthetetlen okokból turisták ezrei lepik el, mi is leülünk közéjük, nézzük a téren lassan áramló tömeget a Via Condotti irányába. Nem sokáig bírjuk a hangos nyüzsgést és az indiai árusok szűnni nem akaró kínálgatásait, inkább továbbmegyünk.

Via Margutta


Via Margutta


Magunk mögött hagyva a nagy zsivajt besétálunk a békés-hűvös Via Margutta-ra. Vadszőlő fut a házfalakon, élvezzük a csendet. A “Római vakáció”-ban ebben az utcában lakott Gregory Peck egy tetőteraszos kis lakásban a Via Margutta 51-ben. Pár éve véletlenül tévedtünk be a ház udvarára egy valószerűtlen ocelot mintás fotelt megpillantva a kapualjban.

Via Margutta


Via Margutta 51.


Via Margutta 51.


A falon tábla jelzi: “Roman Holiday living in Margutta”. Csak suttogva beszélünk, csinálok egy-két fotót majd elsietünk. Szerencsére nem találkozunk senkivel. Nem háborgatjuk a ház lakóit. Búcsúzóul egy kavicsot csúsztatok a zsebembe.

Via Margutta 51.


A séta végén A Via Margutta-ról kilyukadunk a Piazza del Popolo-ra (Népek tere). A legenda szerint az ikertemplomok árnyékában a Canova kávézó teraszán ülve írta Márai a regényeit szivarfüstbe burkolózva.

Canova


Első római séta:
A.) Piazza del Popolo, Roma, Italia
B.) Pincio, 00187 Roma, Italia
C.) Piazza della Trinità dei Monti, Roma, Italia
D.) Via Margutta, 51, Roma, Italia
E.) Piazza del Popolo, Roma, Italia

Nagyobb térképre váltás

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra