term ID:
parent cat ID:63
parent cat ID 1:
post ID:12538
category_63 #249b24

Karácsonyfa újrahasznosított építési hulladékból

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Karácsonyfa újrahasznosított építési hulladékból

Myreille - Publikálva:

 

Nem kell feltétlenül drága fenyőfát vásárolni. Látványos, 100%-ban újrahasznosított karácsonyfa készíthető építési hulladékból is. Irány a sufni! Magyarországon karácsony táján mintegy másfél millió karácsonyfát vágnak ki a termelők. Bár a legtöbb kivágott fenyőfát a karácsonyi felhasználás céljára (ültetik, nevelik és) termelik, komposztálás híján ezek nagyrészt a szeméttelepekre kerülnek. Éppen ezért a környezettudatosság jegyében a vágott fenyő mellett napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak az alternatív karácsonyfák.

Sokan földlabdás vagy visszaváltható fenyőt állítanak, ami az ünnepek után a kertbe vagy egy faiskolába kerül. Sőt egyre több család nevel fenyőfát dézsában, amely az ünnep néhány napjára kerül be a lakásba, az év többi részén az erkélyen tölti napjai. Ilyen fáknál különös figyelmet kell fordítani a be- és a kiszoktatásra, igen kártékony a fának a hősokkolás.  Gyártanak fenyőfákat újrahasznosított papírból, de még mindig a műfenyők a legkedveltebb alternatív fenyőfák.

A műanyag fenyőfa nem áraszt friss fenyőillatot – ezt pótolni lehet illatgyertyákkal vagy illóolajokkal -, de legalább  vásárlóik miatt nem vágnak ki erdőket. Persze a műanyag, mint alapanyag, szintén kérdéses lehet. Nem mindegy, hogy újrahasznosított vagy újrahasznosítható-e, szemétbe kerülése milyen terhelést jelent a környezetnek. Mindenesetre ha több évig használjuk, ez is egy környezettudatos megoldás lehet.

Az Egyesült Államokban, ahol túlnyomó részt műfenyőt állítanak, egy kreatív tervező, Eric Dalpiaz gondolt egyet, és a sokszor ronda és unalmas műfenyők helyett házi készítésű, 100%-ban újrahasznosított változatot varázsolt otthonába.

A szemétből készült karácsonyfa nagy részét építési törmelék alkotja, a váz pedig egy házilag, pár lécből eszkábált fakeret, míg a fa koronája egy zöld drótkerítés maradványaiból készült. Némi újrahasznosított papír és csomagolópapír került rá girlandnak, a csúcsdísz egy kissé átalakított régi csillárból van. Nem hiányzik az egészet ékesítő, elmaradhatatlan régi karácsonyfaizzó sem. Az elemeket drótokkal, ragasztószalaggal kötötte össze a tervező. A végeredmény kicsit ipari hangulatú, de valóban karácsonyfát idéző, nagyszerű ötlet.

Fotó: Eric Dalpiaz

 

Fotó: Eric Dalpiaz

Képek (és még több kép) és ötlet Eric Dalpiaz.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra