term ID:
parent cat ID:63
parent cat ID 1:
post ID:38064
category_63 #249b24

Kukkants bele! Mi történik a szeméttel?

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Kukkants bele! Mi történik a szeméttel?

Myreille - Publikálva:

Tudtad, hogy “egy tonna papír újrahasznosítása megment 17 fát, több mint 20 ezer liter vizet, vagy öt hónapnyi energiát egy otthon számára”?

Kukkants bele! Mi történik a szeméttel?

Kukkants bele! Mi történik a szeméttel?

Nagy-Britannia első számú gyerekkönyv sorozata a Kukkants bele!. Legújabb magyarul megjelent kötete Mi történik a szeméttel? a szemét útját követi végig a keletkezésétől a hatalmas szétválogató gépeken és sokféle újrahasznosító eljáráson keresztül az újrahasznosításig. “Amikor az embereknek már nincs szükségük valamire, elnevezik szemétnek és kidobják”. Ezzel a mondattal indul Alex Frith és Peter Allen képeskönyve, amelynek erőssége nem csupán abban rejlik, hogy fontos és aktuális témát dolgoz fel, hanem mindezt olyan részletgazdag és tanulmányozásra buzdító illusztrációval valamint 60 kíváncsiságot csiklandozó, kinyitható füllel teszi, amely után minden gyerek és minden felnőtt a téma szakértőjévé váli.
kukkantsbeleszemet03

Egy oldal a Mi történik a szeméttel? című könyvből. Ahol nyilat látsz, ott a könyvben egy apró – éppen gyerekkézre méretezett -, kihajtható fül található, amely alatt további érdekes adatok, tények, illusztrációk bújnak meg.

Kortól függetlenül a bogarászás, a tudásmorzsák összecsipegetése mindig érdekes, ráadásul ebben a könyvben nincs kötelező sorrend, bárhol bele lehet vágni, bármikor abba lehet hagyni és bármikor folytatni lehet. El lehet indulni a szemét keletkezésétől, hogy mit nevezünk szemétnek és el lehet jutni oda, hogy a szemétből hogyan lehet síruha, de el lehet indulni onnan is, hogy milyen kukásautók járják a városokat, hogyan gyűjtik a szemetet, mi történik a szemétlerakóban és az is tökéletes kezdés, hogy vajon egy ház vagy utasszállító repülőgép, amit már nem használunk szemétnek számít-e és ha igen, mi történik vele. Bárhonnan indulunk a végén a kérdések (és a könyvlapok) visznek tovább a bővebb, színesebb ismerethez és a tanulás játékos, élvezetes. Kicsik elmerülnek a könyvben, miközben nézegetik, hajtogatják a füleket, a nagyobbak pedig észrevétlenül olvassák végig mondatról mondatra. A Mi történik a szeméttel? könyvet évekig lehet forgatni és amikor már nincs benne újdonság, akkor az benne a jó, hogy a gyerekek kezdenek el mesélni arról, mi történik a szeméttel, a környezettudatos gondolkodás az életük részévé válik, mindennapjaikat átjárja az ismeret és olyan felnőttekké válnak, akik tisztában vannak a hulladék értékével és a hulladékgazdálkodás fontosságával. A könyv a családokra is hat. A szülőknek és a nagyszülőknek is tartogat érdekes adatokat, tényeket és még nagyobb kedvet csinál a szelektív hulladékgyűjtéshez, a környezettudatos hétköznapokhoz. Szemét-tények: A legtöbb ember a saját súlyának megfelelő szemétmennyiséget dob ki alig több mint másfél hónap alatt. Egyetlen fémdoboz újrahasznosításával 3 órányi tévézéshez való energia takarítható meg! Öt üres műanyag palackból elég anyag készíthető egy síruhához, 26 darab pedig egy egész sífelszereléshez is elég! A Kukkants bele! Mi történik a szeméttel? könyv remek ajándék óvodásoknak és kisiskolásoknak karácsonyra, Mikulás-ajándéknak, szülinapra, névnapra, szülinapi-zsúrra vagy csak úgy, mert néha csak úgy is kapni kell könyvet, főleg ha az a könyv szórakoztat és okosan tanít!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra