Levéltetű elleni védekezés háziszerekkel

Myreille

Az időjárás kedvez a levéltetveknek, ám kevés katica jár felénk, így más megoldást kellett találni.

Egészen kétségbeesetten mentem be kedvenc virágboltosomhoz, hogy valami mérget vegyek a “kamilla jellegű virágon” szaporodó levéltetű kolóniára. Legnagyobb meglepetésemre annyit kérdezett vissza, hogy vegyszert vagy háziszert szeretnék. Egyértelműen háziszert, ha lehet. Erre letépett a jegyzettömbből egy papírt és felírta:

fél liter víz
2 evőkanál cukor
2 evőkanál ecet
2 evőkanál mosogatószer
“A vizet, a cukrot, az ecetet és a mosogatószert, bármilyen mosogatószer lehet, össze kell keverni, majd néhányszor le kell permetezni vele a növényt. Az egyik vevőmtől kaptam a tippet, az orchideán én is kipróbáltam, gondolom más növényeken is működik.” – mondta.
Jelentem, működik. Tegnap kétszer permeteztem le a keverékkel a növényt és a növény él, bár a virágok kissé elfáradtak, a levéltetűk se mutatnak sok életerőt.
Állítólag a csalánlevélből főzött erős tea is jó levéltetvek ellen – valóban, én se láttam még soha csalánon levéltetűt -, a hideg teával kell néhányszor lepermetezni a növényt és a tetveknek annyi. (Azért nem ezzel a módszerrel próbálkoztam, mert városban, ráadásul az ötödiken nehézkes csalánt találni, de aki próbálta, erősítse meg, hogy működik…)
A levéltetvek ellen megelőző védekezést is lehet folytatni. Ha a levéltetvek kedvenc eledele – mondjuk a rózsa – mellé levendulát ültetünk, akkor a levéltetvek távol tartják magukat a növényektől.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra