Levéltetű elleni védekezés háziszerekkel

Myreille

Az időjárás kedvez a levéltetveknek, ám kevés katica jár felénk, így más megoldást kellett találni.

Egészen kétségbeesetten mentem be kedvenc virágboltosomhoz, hogy valami mérget vegyek a “kamilla jellegű virágon” szaporodó levéltetű kolóniára. Legnagyobb meglepetésemre annyit kérdezett vissza, hogy vegyszert vagy háziszert szeretnék. Egyértelműen háziszert, ha lehet. Erre letépett a jegyzettömbből egy papírt és felírta:

fél liter víz
2 evőkanál cukor
2 evőkanál ecet
2 evőkanál mosogatószer

“A vizet, a cukrot, az ecetet és a mosogatószert, bármilyen mosogatószer lehet, össze kell keverni, majd néhányszor le kell permetezni vele a növényt. Az egyik vevőmtől kaptam a tippet, az orchideán én is kipróbáltam, gondolom más növényeken is működik.” – mondta.

Jelentem, működik. Tegnap kétszer permeteztem le a keverékkel a növényt és a növény él, bár a virágok kissé elfáradtak, a levéltetűk se mutatnak sok életerőt.

Állítólag a csalánlevélből főzött erős tea is jó levéltetvek ellen – valóban, én se láttam még soha csalánon levéltetűt -, a hideg teával kell néhányszor lepermetezni a növényt és a tetveknek annyi. (Azért nem ezzel a módszerrel próbálkoztam, mert városban, ráadásul az ötödiken nehézkes csalánt találni, de aki próbálta, erősítse meg, hogy működik…)

A levéltetvek ellen megelőző védekezést is lehet folytatni. Ha a levéltetvek kedvenc eledele – mondjuk a rózsa – mellé levendulát ültetünk, akkor a levéltetvek távol tartják magukat a növényektől.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

54 hozzászólás a “Levéltetű elleni védekezés háziszerekkel” című cikkhez.

 1. Sándor szerint:

  Én a gyümölcsfáim törzsét tavasszal betekerem az úgynevezett HAVANNA BARNA csomagoló ragasztóval 3-4 menet szélességben, a felső szélénél körbekenem egér ragasztóval, és nincs se levéltetű a fáimon, se semmi más a földről felmászó rovar persze hangya sem ami ugye feljuttatja a levéltetveket.

  VálaszVálasz
 2. :) :) szerint:

  @Myreille:

  Bocsi hogy bele szólok. A diófalevelet is bele lehet tenni a komposztba, csak várni kell vele két évet.

  VálaszVálasz
 3. Szabi szerint:

  Én már pedig láttam csalánon levéltetűt nem is egyszer fel is voltam háborodva miután hetekig permeteztem az erjesztett,büdös csalánlével több-kevesebb sikerrel. A legfiatalabb hajtásokon ücsörögtek és zöldek voltak ezért nehéz észrevenni.

  VálaszVálasz
 4. Lívia szerint:

  Sziasztok!

  Köszi a tippet. Elkészítettem az elegyet és már le is fújtam vele a növényeket. Reszkessetek fehér levéltetvek! Remélem hatni fog :-)

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra