term ID:
parent cat ID:31
parent cat ID 1:
post ID:20550
category_31 #2e75e7

A klasszikus: harisnyás tojás levéllenyomattal

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A klasszikus: harisnyás tojás levéllenyomattal

Myreille - Publikálva:

Régen nagymamám festette így a tojásokat. Tőle tanulta az anyukám. Én pedig az anyukámtól. Leveles varázslat a harisnya alatt.  Lépésről lépésre.

Húsvéti tojások/Fotó: Myreille

Húsvéti tojások/Fotó: Myreille

Hozzávalók: főtt tojás tojásfesték – Lehet por és lehet természetes anyag: céklalé, hagymahéj is és lehet ételfesték is! néhány szép formájú friss tavaszi levél harisnya (nem új, hanem a javíthatatlanul felfutott) cérna olló kevés zsír A főtt tojásokra a harisnyával kell rászorítani a leveleket és az a cél, hogy a harisnya nagyon feszüljön. Cérnával kell rögzíteni a csomót. Így a levél alá nem tud bemenni a festék és a levéllenyomat ott marad a tojáson.

Néhány egyszerű szabály: 1. A levelet a fonákjával felfelé kell a tojásra tenni. 2. A harisnyát a levélre kell tenni és a tojás másik oldalán jó szorosan meghúzni, miközben a teljes tojást becsomagoljuk. 3. A festékben dupla annyi időt töltsön a harisnyás tojás, mit a “meztelen”. 4. Miután kivettük a tojást a festékből kicsit várni kell, hogy száradjon a festék, különben elmosódik a minta.

 

A legjobb a petrezselyemzöld, de a bodza, az ibolya és a krizantém friss levele is megfelel a célnak. (Fotó: Myreille)

 

A harisnya, a tojás és a levél. Csak a példa kedvéért fényképeztem így. A levelet a tojásra a fonákkal felfelé kell feltenni, ez a képen is helyes, de a harisnyát éppen a levélnél kell feltenni a tojásra és onnan meghúzni, hogy a csomó az ellentétes oldalon legyen. Nagyobb harisnya darabbal könnyebb dolgozni. (Fotó: Myreille)

 

A becsomagolt tojás: a csomót picire kell vágni, hogy a harisnya nem szívjon fel túl sok festéket. (Fotó: Myreille)

 

Festékre várva (Fotó: Myreille)

 

Festékfürdő után (Fotó: Myreille)

 

A varázslat: a harisnyák kibontása (Fotó: Myreille)

 

Húsvéti hangulat: harisnyás tojások levéllenyomattal (Fotó: Myreille)

A megszáradt tojásokat zsírral vékonyan át kell kenni, hogy szép fényesek legyenek.

Húsvéti piros tojás: tojásfestés ételfestékkel

Ha mehet süteménybe, krémekbe, akkor a húsvéti tojást is megfesthetem ételfestékekkel. Sárga, kék és málnapiros festéket vettem, az eredmény gyönyörű lett.

Tovább

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra