Zöld testápolás 1. – Sószappan

Vidra

soszappan

A cím kétszeresen is félrevezető: egyrészt nem Shrek testének ápolásáról lesz szó, másrészt meg a sószappan nem is szappan.
Úgy 1-2 éves ébredezési folyamat eredményeképp a háztartási és testápolási szereim nagy része mostanra már eléggé zöld, mármint nem színeiben, hanem környezetbarátságossága okán. Korábban persze minden reklámnak elhittem, hogy ettől majd csillogóbb, selymesebb, dúsabb, feszesebb, bármibb lesz a bármim, de a gyakorlat aztán sose igazolta az ígéreteket, úgyhogy miután az ilyen mesékben már nem hittem, természetesebb megoldások után néztem.
Elkezdtem olvasgatni mindenhol az apró betűket, elkezdett körvonalazódni, hogy mi mindennel felesleges mérgezni magam. Részletesen nem fejteném ki, hogy mik azok az anyagok, amiket most már kérlelhetetlenül elutasítok, a fő irányvonal az, hogy minél kevesebb mesterséges cucc legyen az összetevők között. Így került képbe a sószappan is.
A sószappan az olyan, hogy mikor a sógornőm múltkor tévedésből azzal mosott kezet, azt nem vette észre, hogy nem habzik, de rémülten szólt ki a fürdőből, hogy elejtette és összetörte a szappanomat, és vele majdnem a mosdót is. Tehát ez egy szappan alkatú sótömb, kemény, és tiszta kristálysó. Nem nevezhető olcsónak a 25 dekás darab (hé, mégiscsak sóról beszélünk), viszont jó sokáig elvan, és meglehetősen multifunkcionális dolog.
Nem szappan, tehát fürdésre, koszt lemosására nem alkalmas. Bőrápolásra viszont nagyon bejön, többféleképp is.
Arcápoló
Se tonikot, se arclemosót, se krémet nem látott a fejem, mióta rákattantam a sóoldatra. Telített oldatot csinálni a sótömbből egyszerű: beteszed a tömböt 2-3 deci vízbe, hagyod 12-24 órát állni (biztos gyorsabban is megy, de ennyire sose volt sürgős), addigra pont annyi olvad le róla, hogy több már nem is lehetséges. Aztán palackozod magadnak a sós vizet, és arclemosó helyett már használható is. Két dolgot kell tudni hozzá: az elején, amíg beállítja az egyensúlyt, nagy eséllyel kijön tőle pár pattanás (méregtelenít a bőr), de kitartás, el fog múlni; a másik pedig, hogy ezután 2 óráig semmiféle krémet-kencét nem jó az arcra kenni. Idővel ezt egyébként nem is igényli a bőr, a víz- és zsírháztartása is jól helyreáll. Korábban problémás + érzékeny + zsírosodásra hajlamos bőröm azóta köszöni szépen, nagyon jól van.
Testápoló
Fürdés után a vizes tested „végigszappanozod” vele, a felesleg leszáradás után lepereg, érzésre meg pont olyan, mintha most másztál volna ki a tengerből. Arra kell csak vigyázni, hogy néhány kilógó kristálydarab megkarmolhatja a bőrt.
Dezodor
Alkatánál fogva kifejezetten alkalmas arra, hogy hónaljstiftként használjuk, szintén vizes alapon. Elvileg baktériumölő hatása miatt gátolja a szagos baktériumok vircsaftját, de erről saját tapasztalatból nem tudok száz százalékos sikerről beszámolni. Aztán persze lehet, hogy ezt is csak rendszeresen kéne használni.
Eredmény tehát: normális kinézetű, normálisan működő, normális tapintású bőr, mindenféle méreganyag és hatvanhárom flakon bizbasz nélkül.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra