term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:61188
category_32 #d3e60c

3 szórakoztató családi társasjáték: Dobble, SET és Swish

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

3 szórakoztató családi társasjáték: Dobble, SET és Swish

Myreille - Publikálva:

Tulajdonképpen tele vagyunk kedvenc társasjátékokkal. Most három olyat mutatok, amelyet egyedül, ketten, hárman, négyen és öten is tudunk játszani.

3 szórakoztató családi társasjáték

Dobble

55 kártyalap, amelynek az az érdekessége, hogy egy-egy formával mindegyik kapcsolódik egymáshoz. Többféle játékot lehet vele játszani, de mindegyiknél fontos a sebesség és a jó megfigyelőképesség.

Leggyakrabban ketten játsszuk úgy, hogy a paklit elfelezzük, mindenki lefelé fordítva maga elé teszi a pakliját, majd egyszerre felcsapunk egy-egy lapot. Aki megtalálja a közös rajzot, az viszi a kártyákat. Az nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjti.

Előnye: Kis helyen elfér és mindig szórakoztató.

Ajánlott életkor: 6 éves kortól, de Danival ezt már 4 évesen is játszottuk, igaz akkor kicsit könnyítettem neki és több gondolkodási időt kapott. Most (Dani 7 éves, Zsombi pedig 11) izomból lehet velük nagy csatákat folytatni.

Játékosok száma: 2-8 fő

SET

Karácsonyra kaptuk és én azonnal megszerettem. Nem is értettem, hogyhogy nem találkoztam korábban vele, hiszen olyan játék, amit lehet játszani egyedül is, de a legjobb ellenfelekkel, mert akkor igazán számít a gyorsaság.

A játék 81 kártyát tartalmaz. A kártyán ábrák vannak, amelyeknek jellemző a színe, a formája, a száma és a mintája. Felcsapunk 9 kártyát és olyan hármast (SET-et) kell keresni, amelyben a tulajdonságok külön-külön vagy egyező, vagy eltérő. Első pillanatban talán bonyolultnak tűnik ez a feltétel, de nagyon gyorsan bele lehet jönni és onnan kihívás a játék. A gyerekeknek is.

Néha nem is az villanyoz fel, hogy én találok egy SET-et, hanem az, amikor ők találnak egy igazán különlegeset, vagy gyorsan felfedeznek egy egyszerűt.

Ha nem találunk a 9 lapban SET-et (pedig általában lennie kell, csak nem látjuk), akkor plusz 3 lappal szoktunk könnyíteni.

A játékhoz tartozik játékszabály, amely megmondja, a pontozás pontos menetét, de mi a könnyített változatban, csak a jó SET-eket gyűjtjük és az nyer, aki gyorsan lecsap a SET-re és a legtöbbet gyűjti. A hibás SET-bemondásokat nem büntetjük.

Előnye: Kis helyen elfér, utazáskor bőröndben a helye. A játékhoz egy asztal, amit körbe lehet ülni, kell. Igen addiktív, mert SET-et találni nagyon jó móka!

Ajánlott életkor: 6-99 év

Játékosok száma: 2-20 fő

Swish

A legutóbbi nagy társasjáték beszerzésem során a Swish-sel csak szemezgettem, pedig tudom, hogy imádnánk, mert a SET-hez hasonlóan a felcsapott kártyákból kell párokat (hármasokat, négyeseket) összerakni.

Az átlátszó kártyalapokon, amiből 60 db van, különböző elhelyezkedésben különböző színű pöttyök és karikák vannak. Úgy kell a felcsapott kártyákat fejben összeforgatni, hogy az azonos színű pöttyök és karikák pontosan egymásra találjanak. Az nyer, aki a legtöbb jó párosítást hozza össze és ezzel a legtöbb kártyalapot zsebeli be.

Előnye: Gyerekek és felnőtteknek is kihívást jelent, mert könnyű rákapni.

Ajánlott életkor: 8-99 év (De 7 évesek is szórakoztató.)

Játékosok száma: 2-8 fő

Mindhárom játékot, ha egyedül játsszuk, akkor az a kihívás, hogy azonosságot, SET-et vagy Swish-t találjunk. Nem a gyorsaság a cél, hanem a feladványok megfejtése.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra