term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:61105
category_32 #d3e60c

Együtt győzünk, együtt veszítünk – Családi, kooperációs társasjátékok

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Együtt győzünk, együtt veszítünk – Családi, kooperációs társasjátékok

Myreille - Publikálva:

Hogyan lehet rávenni egy 7 és egy 11 éves fiút, hogy ne legyőzni akarják egymást, hanem egy csapatként gondoljanak magukra? Talán társasjátékkal.

Családi, kooperációs társasjátékok

Sokat társasozunk, de a kooperatív társasjátékok csak most kerültek az életünkbe, mert a fiaim kakaskodása egyre inkább kizsigerelt. Azt még nem tudom, hogy hosszú távon ezek a játékok hogyan hatnak majd ránk, de nekem tetszik a hangulat, amit teremtenek, a minta, amit mutatnak, és nem utolsó sorban igen remekül szórakozunk, amikor játszunk.

A tiltott sziget (Forbidden Island)

A küldetés: Meg kell szerezni a négy kincset és el kell hagyni a süllyedő szigetet.

A kincseknek igazi kincs formája van és ez a gyerekeket nagyon motiválja, bár első pillantásra bonyolultnak tűnik a játék, hiszen vannak a sziget lapkák, sziget kártyák, a bábuk, a vízmérő, a bábukhoz tartozó kártyák, kincskártyák. Szerencsére a játék kellékeit egy meghatározott rendszer szerint kell az asztalra kipakolni, és utána pörgős, izgalmas a játék. Minden döntésnek következménye van.

Gyerekszemmel igen tanulságos, hogy az egyéni vágyak (pl. Én szeretném megszerezni a Tűz kincset.) nem mindig egyeznek a kialakult helyzettel és ez bizony lemondással, okos kompromisszumokkal jár. Illetve ott a tanulság, hogy nem az számít, ki szerzi meg a kincset, az a lényeg, hogy a csapat mind a négy kincset megszerezze és el tudja hagyni a szigetet.

Szülőként igen tanulságos, hogy ne uraljuk le a játékot, hiába tudjuk az üdvözítő megoldást, ráadásul a gyerekek elgondolásai sokszor helyesebbek, mint a sablonokba szokott felnőtt gondolkodás.

Előnye: A szigetlapok véletlenszerűen kerülnek az asztalra, így mindig más pályán kell mozognunk, minden küldetés új kihívás.

Játékosok száma: 2-4 játékos

Ajánlott életkor: 10+ (De nálunk a 7 éves Dani is élvezte és aktív tagja volt a csapatnak.)

 

Hanabi

A küldetés: 5 (vagy 6) tűzijátékot kell közösen összerakni úgy, hogy a tűzijáték kártyák 1-5-ig növekvő sorrendben, szín szerint kell kijátszani, azaz lepakolni.

A játék nehézségét az adja, hogy a játékosok a kártyákat nem maguk felé tartják, hanem a többieknek mutatják, ám kártyát csak kézből lehet lerakni. Egy játékos a körében vagy információt ad egy játékostársának, vagy letesz egy lapot, vagy eldob egy lapot. Nem lehet végtelen mennyiségű információt adni és a tűzijátékot azelőtt be kell fejezni, mielőtt túl sok rossz (értsd: nem a soron következő kártyalap) kerül az asztalra vagy elfogy a pakli.

Nem tűnik túl nehéz feladatnak, néhány kézben tartott lapot megjegyezni, csakhogy a többiek lapjaira is legalább ennyire figyelünk és ez vicces elbizonytalanodásokhoz vezethet. Ilyenkor pedig kockáztatni kell.

A játék során a taktika ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a kommunikáció.

Nagyon tanulságos és érdekes tapasztalat, hogy nem minden körben, nem mindenki kap ugyanolyan hangsúlyos szerepet, mert előfordulhat, hogy egy játékosnál gyűltek össze azok a lapok, amelyeket éppen az asztalra kell rakni. Később persze ez fordulni fog, illetve nem az egyéni teljesítmény számít, hanem a közös cél.

Előnye: Soha sincs két egyforma játék. A kártyatároló fémdoboz kis helyen elfér, az Uno mellett alap játék a bőröndben.

Játékosok száma: 2-5 játékos

Ajánlott életkor: 8-108

 

Együtt nyerünk, együtt veszítünk

Egészen furcsa érzés befejezni a játékot úgy, hogy nem nyertünk. Mi azt a taktikát választottuk, hogy nem vesztesként távozunk és utáljuk a játékot, hanem megnézzük, legközelebb mit fogunk másként csinálni, milyen tanulságokat látunk. Úgy pakoljuk el a játékot, hogy legközelebb újra megpróbáljuk teljesíteni a küldetést.

Nem árulok el nagy titkot, hogy elsőre egyik játékot sem nyertük meg, de azóta ezen változtattunk, és szeretjük ezeket a játékokat. (Próbáljátok ki ti is! Jó lesz!)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra