term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:60771
category_32 #d3e60c

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Myreille - Publikálva:

Csak az igazat? Kendőzetlen vélemény Matt Haig legújabb könyvéről Az Igazmondó Glimpi-ről.

 

  Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Kétszer olvastam Az Igazmondó Glimpi-t. Először kíváncsian, másodszor pedig azért, hogy nem képzelődtem: van Coelho-troll.

Az Igazmondó Glimpi éppen olyan lendületesen és szellemesen indul, mint a Karácsony apó-sorozat, ami miatt Matt Haig könyveire mindig kíváncsi vagyok, ám a 88. oldalon mint egy büdös leheletű troll, Haig-ból előtör Coelho.

Ismerem az érzést, egyszer én is elkövettem ezt a hibát, és magvas gondolatokkal próbáltam arról beszélni, ami nekem fontos. Ám Haig-gal szemben annyi szerencsém volt, hogy nem voltam befutott író, nem vártak tőlem karácsonyra újabb könyvet, így az én mesém visszajött átdolgozásra. Annál pedig nincs beszédesebb, hogy azóta se dolgoztam át – minél többet gondolkoztam, annál biztosabban tudtam, hogy téves a koncepcióm.

Az Igazmondó Glimpi-nél oldalra pontosan meg lehet mondani – az említett 88. oldalon -, ahol elfogy a lendület és előbukkan az okoskodás. Nem arról van szó, hogy ne lenne fontos, amiről Haig ír, csupáncsak a hegyibeszéd alapvetően nem szórakoztató műfaj. Az élet savát-borsát, nem velős-veretes mondatokba kell megszerkeszteni, főleg nem egy mesekönyvben.

Persze, kevésbé fájna a szívem, ha az egész könyv csapnivaló lenne, pedig dehogy, csupán néhány oldal vágta ki nálam a Coelho-mérőt. Előtte és utána nagyon rendben van a könyv: ahogyan a címéből is sejteni lehet az Igazmondó Glimpi legnagyobb keresztje, hogy nem tud hazudni. Mindig az igazat mondja és ebből rendkívül sok baja származik. Annyira sok, hogy a további problémák elkerülése érdekében magányosan él. Ha nem találkozik senkivel, senki se kérdez tőle semmit és neki sem kell felelni. Ám kiürül a kamrája és a Glimpinek el kell mennie a városba vásárolni. Útközben – lényéből fakadóan – szétzúzza néhány erdőlakó önérzetét. A 9 méteres troll nem hagyja szó (egészen pontosan tett) nélkül az őt ért kellemetlenségeket és lendít egyet a Glimpin, aki be is csapódik az emberek világába, egyenesen Aada szobájába.

És jön az a rész, amit felejtenék. Ám itt nem lehet letenni a könyvet! A végén ugyanis kiderül, hogy Az Igazmondó Glimpi-nek nem muszáj magányosan élni… 

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra