Annie M. G. Schmidt: Janó és Janka nyári meséi

Myreille

Annie M. G. Schmidt a legnépszerűbb holland gyerekkönyv szerző. Titivel és Szutyoksárival már mi is megszerettük, most Jip és Janneke, azaz Janó és Janka kalandjai jelentek meg magyarul.

Janó és Janka nyári meséi

Janó és Janka nyári meséi


Annie M. G. Schmidt (1911-1995) 1947-ben kezdett el dolgozni az amszterdami Het Parool újságnál, ahol – 1952 és 1957 között – heti rendszerességgel 250 szóban mesélt egy kisfiú és egy kislány, Janó és Janka (eredetileg Jip és Janneke) kalandjairól. A fáma szerint öt perc alatt, szerkesztőségi ülések szünetében írta meg az első történeteket: egyszerűen csak lejegyezte azt, ami fiával és a szomszéd kislánnyal legutóbb történt.
A történetekhez Fiep Westendorp készített illusztrációkat, amelyek ugyanolyan bájosak és kedvesek a fekete árnyékgyerekekkel, mint maguk a szövegek. Jip és Janneke fekete sziluettjeit azonban nem az illusztrátori koncepció, hanem a gazdasági megfontolás szülte. A sorozat kezdetekor olcsóbb volt fekete-fehér sziluetteket nyomtatni, mint bonyolult rajzokat. Végül Jip és Janneke védjegyévé vált fekete árnyképük és amikor a környezetük kiszínesedett, ők megmaradtak ugyanolyan árnyékgyerekeknek.
Az újságban megjelent történeteket később összegyűjtötték és könyvként is kiadták.
Janó és Janka nyári meséi a Pagonynál jelentek meg.

Janó és Janka nyári meséi a Pagonynál jelentek meg.


Az ötrészes sorozatból magyarul először a Janó és Janka nyári meséi jelent meg, amelyben a két gyerek csupa olyan kalandba keveredik, mint a 3-5 éves gyerekek általában: Janó és Janka fagyiznak, várják, hogy érjen az eper, ami túl lassan érik, napoznak és a tengerben fürdenek, sátoroznak, pancsolnak a kertben és lelocsolják a macskát, szúnyogokat kergetnek, megijednek a nyári vihartól és sok ilyen hétköznapi, ám mégis rendkívüli dolog esik meg velük. Egy percre se unatkoznak és minden nap tartogat számukra egy kis boldogságot. Ha most születnének ezek a történetek, akkor Janó és Janka blog lenne, így viszont van egy klassz, nyári mesekönyvünk.
Janó és Janka fagyiznak

Janó és Janka fagyiznak

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra