term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:62896
category_32 #d3e60c

Az egyik legszórakoztatóbb társasjáték: Spicy

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Az egyik legszórakoztatóbb társasjáték: Spicy

Myreille - Publikálva:

A Spicy társasjáték már a grafikájával lenyűgözött, de akkor lett igazán a kedvencem, sőt, a kedvenc családi társasjátékunk, amikor elkezdtünk vele játszani.

 

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

 

Karácsony előtt fix programom, hogy megnézem a Spiel des Jahres és a Mensa díjazott társasjátékokat és választok legalább egyet. Mindkét helyen belefutottam a Spicy-ba, amit Győri Zoltán tervezett, és a Heidelbär Games és Gémklub kiadásában jelent meg.

A kártyák csodaszép, különleges grafikája azonnal elvarázsolt, de szerelembe akkor estem, amikor megnéztem a játéktervező, Győri Zoltán “A Spicy Story a szerző szemszögéből” videóját a játék evolúciójáról. 

 

A Spicy sztori

A Spicy sztori elképesztő történet. A játék első verziója még kézzel készült. Ezt követte az első demó, ami grafikailag követve az alapötletet és “Rossz cicus” néven volt édi-béni. Hónapok és évek teltek el a fejlesztéssel. Csiszolódott, finomodott a játékszabály, de az alapötlet nem változott. Sok blöffölős játék van, amiben el kell csípni a blöffölőt. Győri Zoltán viszont annyit csavart a játékon, hogy nem elég blöffölésen kapni valakit, azt is meg kell mondani, hogy miben, a kártyalap színében vagy számában hazudott. És ez olyan szórakoztatóvá teszi a játékot, amit első hallásra (vagy olvasásra) nem is lehet felmérni. Könnyen előfordulhat ugyanis az a helyzet, hogy pontosan tudod, hogy a másik hazudik, mégse tudod nyakon csípni, ráadásul ilyenkor ő viszi a pontot érő kártyapaklit, nem te.

A játék fejlesztése során a legnagyobb lépés az volt, amikor az eredeti koncepcióban szereplő cuki (helyes, édibédi) cicákat dél-koreai népművészeti illusztrációk ihletése alapján nagymacskákra cserélték és az egészet bőségesen “megszórták” aranyozással. A luxi kinézettel viszont nem esett ki a családi társasjátékok kategóriájából, hanem különleges lett. Végre egy kártyajáték, ami felnőtt szemmel se gyerekes, úgy idéz mesevilágot, hogy közben vizuálisan katartikus. De a gyerekek kezéből se esnek ki a lapok, az illusztrációkban a játékosságot és az egzotikus mesék világát látják. Itt kell megjegyezni, hogy az illusztrációkat Jimin Kim készítette.

Bár, amikor nagyban megy a játék, nem figyelünk másra, csak a kártya bal felső sarkára.

 

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

 

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

Hogyan kell a Spicy-t játszani?

A játékmenet nem túl bonyolult. A fűszerkártyáknak (fekete-arany a hátlapjuk) háromféle színe van (chili, bors és wasabi) a számuk pedig 1-től 10-ig megy és vannak joker kártyák. A kezdő játékos színnel lefelé, letesz egy kártyát és bemondja a színt és a számot. Utóbbi 1 és 3 között lehet. A következő játékos vagy passzol és húz egy lapot a pakliból vagy a kezéből rátesz egy azonos színű, de magasabb számú lapot. Ha valaki 10-est tett, akkor a következő játékosnak megint 1-3 között kell tennie. A játékot az teszi igazán szórakoztatóvá, hogy lehet blöffölni, tehát nem kötelező azt a lapot tenni, amit bemondunk, illetve bárki bármikor challenge-elheti a legfelső lapot. Ilyenkor meg kell mondani, hogy a szín vagy a szám nem stimmel. A vitát pedig az dönti el, hogy felfordítjuk a legfelső lapot. Aki nyeri a kihívást, az viszi a kártya alatt összegyűlt kártyákat és a végelszámolásban alapvetően ezek adják majd a pontjait. Az nyer, akinek több pontja van.

A játékban vannak trófea kártyák, amelyek pontot érnek, illetve “világvége kártya”, amely szabályozza a játékosok száma szerint a játékmenetben használható kártyákat. Vannak még kiegészítő kártyák, amelyek csavarnak egyet-egyet a játékmeneten, de az első időkben az alapjáték önmagában is megunhatatlan.

 

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

Spicy társasjáték/Fotó: Gémklub

Kinek ajánlott a Spicy társasjáték?

Az első kör után azonnal családi kedvencünk lett a Spicy. (Én végtelenül boldog voltam, hogy nem álltam ellent a kísértésnek, megvettem és bekerül a karácsonyfa alá.) Nemcsak a kamuzásban jeleskedtünk, hanem egymás zrikálásában is. Közben hangosak és boldogok voltunk. 3-4 emberrel is jól működik a játék. A leírás szerint 6 fő a maximális játékosszám.

A játékmenetek gyorsak 15-20 perc, de egy körnél sohase tudunk megállni.

A játék ajánlott korhatára 10+, viszont 8 éves fiúnk, amint ráérzett a játék lényegére, azonnal zseniális volt benne. Nagyon nagy élményt jelentett, hogy mi felnőttek és a gyerekek is ugyanolyan jól szórakozunk a játékon, soha, senki se unatkozott. A Spicy remek családi társasjáték, ám baráti társaságban is könnyed, szórakoztató, – meg merem kockáztatni  – megunhatatlan társasjáték.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra