Levente Tani: Kifli, a viking (négy mese a cukrászdából)

Myreille

kifli01

Amikor a Pókhasú Pék elzárja a sütőt és hazatér aludni, a cukrászdában különös kalandok kerekednek. Mindig is tudtam, hogy a minyon parás népség.
 
“Nincs veszedelmesebb harcos egy Tengeri Palacsintánál, mert mindegyikben benne van a kakaó.”
Apa: Mit ettél vacsorára?
Zsombor: Csirkét. És te?
Apa: Zsemlét.
Zsombor: Zsemle volt a Kifli, a vikingben is.
Apa: Miben?
Zsombor: A Kifliben. A vikingben.
Apa: A Kifliben volt Zsemle?
Zsombor: Nem, a könyvben…
“Von Esterházy, a berlini nagykövet úgy tervezte, pártfogásába veszi az ifjút, aki otthonosan forog majd a királyi udvarokban a Diplomatatorták és a Képviselőfánkok, a Francia Krémesek, a Török Baklavák és a Burkus Briósok között.”
Az apjának sejtelme se volt róla, hogy Zsombornak új mesekönyvet olvastam, olyat, amiről ő még nem is hallott. A Madártej-tónál már sejtette, valami rendkívüli és nagyon meghatározó történt a gyerek életében. Én csak kuncogtam.

borito.indd

Angol nyelvből a magyar gyerekek számára kisütötte: Keresztesi József


“– Mazsolahimlő! – sipogta egy apró Minyon. – Mindannyian mazsolahimlősek leszünk! Egy bácsikám nénikéje pontosan így járt! Azonnal tennünk kell valamit! Kukába vele!
– Kukába vele! – visszhangozták a többiek is.”
Négy mese a cukrászdából: Kifli, a viking hajósparancsnok lesz, a Pizzák és Zsemlék királya. Az Oroszkrémtorta az orosz Jégkrémek között találja meg a helyét, és megvédi őket a Vérfagylaló Fagylaltok zsarnokságától. A legifjabb Esterházy pedig se író, se zenész, se feltaláló nem akar lenni – hanem csakis villamosvezető! De a rokonok belátják – ehhez is kell kurázsi. A Bejglik meséjében pedig a Bejglimágus kelti életre az Óriásbejglit, aki süti-gólemként védi, majd támadja a Bejglik vidám kis faluját a kredencben. Még szerencse: karácsonyra már szép nyugodtan terül el a Nagyika tálcáján.
Kicsit furcsa – legalábbis annak, aki még sohasem játszott étellel vagy nem improvizált mesét a gyereknek a vacsoraasztalán -, de roppant szórakoztató a Kifli, a viking négy meséje. Már alig várom, hogy cukrászdába menjünk…
A könyv 3-6 éves gyerekek számára ajánlott.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra