term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:56701
category_32 #d3e60c

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Myreille - Publikálva:

Milyenek kordokumentumok maradtak volna ránk, ha már a Honfoglalás idején létezett volna Instagram és Facebook?

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Insta feed, aminek értelme van

A gyerekeim miatt vettem kezembe a 25 szelfi az Árpád-korból című könyvet, majd le se tudtam tenni. Lelkendezve meséltem a férjemnek, hogy ez milyen jó könyv, ellentétben velem, ő mindig rajongott a történelemért, és végül azon kaptuk magunkat, hogy kacagva “görgetjük a posztokat”.

Anasztáz testvért mindenképpen nézd meg, nagyon jó! És János lovagot se hagyd ki! 

Szinte az egész könyvet kiolvastuk állva a konyhalámpa alatt.

Évszámok helyett történetek

Lőrinc László, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke olyan alternatív tankönyvet írt, amelyben az őseink a mai 10-16 évesek nyelvén szólalnak meg, átadva ugyanazt a tudást, amit az unalmas tankönyvek is át akarnak adni, ám száraz és unalmas lecsupaszított tények és évszámok helyett vicces történetekkel, szarkasztikus profánsággal.

A könyv megjeleníti a Facebook és az Instagram működését, képi világát és közösségi médiában megjelenő viselkedésmintákat. Én még azt is humorosnak tartom, hogy az online világból táplálkozó mű nyomtatott formában jelenik meg. Mintha a könyveket barlangfalakra írták volna… Visszanézve mulatságos vagy meglepő, ám a jelenben teljesen logikus és egyértelmű a jó döntés, mint Gizella és István házassága, I. Béla és Salamon harca, a keresztes háborúk stb.

A 25 szelfi az Árpád-korból legnagyobb erőssége, hogy nem akar humoros lenni, egyszerűen játszik az idővel és mesterien bújik a karakterek (értsd: a híres vagy nem túl ismert történelmi szereplők) bőrébe. Ebben a könyvben nem a történelmi alakok emberi oldala kerül reflektorfénybe. A szerző alapvetése, hogy őseink ugyanolyan komolyan vették önmagukat, mint mi magunkat, és ugyanúgy hajlamosak voltak az önbecsapásra és az önfényezésre, mint mi magunk bárhol, bármikor, de legfőképpen a közösségi médiában, remekül működik. Az emberi természetnek és elbizakodottságnak mutatott görbe tükrök helyzetkomikumok sokaságához, szórakoztató humorhoz és a történelem tanítás alapvető feladatához, a történelmi összefüggések megértéséhez vezetnek. Várom a könyvsorozat további részeit!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra