term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:47567
category_32 #d3e60c

Mit olvasson az a 8 éves fiú, aki nem szeret olvasni?

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mit olvasson az a 8 éves fiú, aki nem szeret olvasni?

Myreille - Publikálva:

Az (értő) olvasás mindennek az alapja, nem lóghatja el a gyerek. De mit olvasson az a fiú, aki nem kattant (még) rá az Idődetektívekre és Geronimo Stilton is hidegen hagyja.

Zsombor könyvei (Fotó: Myreille)

Zsombor könyvei (Fotó: Myreille)

Rengeteg könyv és két lelkes szülő várta, hogy Zsombor megtanuljon olvasni. Zsombi megtanult olvasni, de nem lett lelkes olvasó, és a polcon sorakozó Idődetektívek és Geronimo Stiltonok se hozták meg a kedvét. A förtelmes Olvasókönyvek még az én kedvemet is elvennék az olvasástól, ha nem lenne 20 évnyi függőségem a könyvek irányában. Azt meg lehet tenni, hogy egy-két napot nem matekozunk, de olvasni minden nap kell, mert a pontos és értő olvasás minden más alapja. Mi, a szülei két dolgot tehetünk: felhajtjuk a legklasszabb könyveket és ott ülünk mellette, amíg olvas. Korábban nem hittem, hogy ennyire rá tudok kapni arra, hogy felolvasást hallgassak, de most már nem csak kötelességből ülök le a fiammal olvasni, hanem azért is, mert szeretem hallgatni, ahogy felolvas, és a történetek is szórakoztatnak, nem akarok kihagyni belőlük egyetlen oldalt sem.

 1. Neil Gaiman: Szerencsére a tej Nem a legegyszerűbb a gyerekemnek lenni (bár szerintem nem is olyan rossz): Neil Gaimant “kell” olvasni. A Szerencsére a tej szerintem éppen 8 éves fiúknak való könyv és nem is tévedtem. Zsombi szerette. Annyira szerette, hogy mindig előre akart lapozni és a képekből ki akarta találni a történet folytatását.
 2. Dr. Seuss: Ha lenne egy cikruszom
 3. Dr. Seuss: Kalapos macska Dr. Seuss könyveinek nyelvezete nem a legegyszerűbb, de nagyon vicces és Szabó T. Anna magyarításában szó szerint fergeteges. Mivel korábban már felolvastam nekik mindkét könyvet, nem is gondoltam rá, hogy ő maga is szívesen elolvasná. Pedig gondolhattam volna, mert ha mesét kellett választani, gyakran kérte. Aztán egyik este azt vettem észre, hogy fürdés után ül az ágyán, ölében a könyv és olvas.
 4. Ciaran Murtagh: Fin Spencer: Fintasztikus naplója – A nagy ugrás
 5. Ciaran Murtagh: Fin Spencer: Fintasztikus naplója – Megasztár Bár Zsombi csak 8 éves, pontosan átérzi a 12 éves Fin Spencer minden szenvedését. Miután elolvasta az első részt, a másodikra szinte rávetette magát. Meg is ingott az a kijelentésem, hogy a fiam nem szeret olvasni. Fin Spencer szinte a barátja lett.
 6. Jeff Kinney: Egy ropi naplója Fin Spencer naplója után Greg Heffley naplóját ugyanolyan lelkesedéssel olvasta Zsombi és felnőtt szemmel is hibátlan történet. Már várja, hogy mikor olvashatja a következő részeket.
 7. Neil Gaiman: Farkasok a falban Ez nem egy cukimuki vicces könyv, sőt egészen rémisztő és nagy érzelmeket megmozgató. Együltő helyben el lehet olvasni és nem is szabad félbehagyni, mert úgy hat igazán. Én nagyon szeretem ezt a mesét, Zsombi először utálta, majd nagyon megszerette.
 8. Magyari Péter: Bence és a tükiz Nabu Már amikor én olvastam, tudtam, hogy lesz egy pillanat, amikor tökéletes könyv lesz Zsombi számára a Nabu. A vicces naplók után a Nabu másként vicces és olyan problémákat vet fel, ami a való életben is aktuálisak egy 8 éves gyerek számára. (Nagy, erős fiú, lenyomja a kicsiket, milyen elhallgatni az igazságot a szülők elől, milyen dolog árulkodni és az örök bölcsesség, hogy nem minden az, aminek látszik.) Szerettem, hogy a Nabu okosan tanította a fiam és sokat tudtunk róla beszélgetni.
 9. David Walliams: Démoni doki
 10. David Walliams: Gengszter ​nagyi David Walliams könyvei közül a címe alapján a Démoni dokit választotta Zsombi, majd meglátta, hogy több, mint 400 oldal és kiborult. Végül meggyőztem, hogy az olvasásba nem fog belehalni és pár hét alatt el fogja olvasni ezt a könyvet, mert olyan nagy betűkkel szedték, csak azért ilyen hosszú. Persze, (gyenge) anyai szívem kicsit megremegett, nehogy túl nagy feladatot adjak neki, olyat, amivel többet ártok, mint használok, de amikor a második oldal közepénél Zsombi rám nézett és azt mondta, hogy “Ez jó!”, már tudtam, hogy nincs baj, sőt, minden nagyon jó!
 11. Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak Annyira dicsérték ezt a könyvet, megvettem neki. Innen a lista azokat a könyveket tartalmazza, amelyeket nyárig el fogunk olvasni, a tervek szerint. A cikket majd frissítem, ahogy az olvasónaplóban szaporodnak az elolvasott könyvek. Viszont ha ti már olvastátok vagy van könyv, amit egy 8 éves fiúnak ajánlanátok, írjátok meg!
 12. Kate DiCamillo: Cincin Lovag legendája Filmen láttam, moly.hu értékelés szerint jó, remélem, hogy jó lesz!
 13. Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
 14. Roald Dahl: Georgie és a csodaszérum
 15. Roald Dahl: Danny, a szupersrác Roald Dahl annyira klasszikus, hogy megkerülhetetlen!
 16. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő Nehezen döntöttem le, hogy felkerüljön-e a 8 éves könyvespolcra ez a könyv, mert szívem szerint kicsit későbbre hagytam volna, de Zsombi szereti, kéri, hogy esténként legyen ez a mese. Eddig csak egy-egy fejezetet olvastunk fel neki, hogy ne fújja kívülről a könyvet, mire a kezébe veszi.

Ui: Könyvespolc következő részén már ott áll sorban az összes Harry Potter, A földrendéges szigete, a Panthera – A hógömb fogságában stb.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra