Sündör és Niru – Sündör nyomában

Myreille

Niru halk szavú, bizonytalan, Sündör viszont folyton beszél és mindig tudja, mit akar. Sündör fényekre vadászik, Niru zajokat gyűjt. Egy nagy azonban Sündör eltűnik és Niru elindul, hogy megkeresse a barátját.

Borbáth Péter regénye Remsey David illusztrációival a Csimota kiadásában jelent meg 2015-ben.

Borbáth Péter regénye Remsey David illusztrációival a Csimota kiadásában jelent meg 2015-ben.


Borbáth Péter meseregénye igazán különleges világba kalauzol, ahol hártyás szárnyú pendülések, napállatkák és mágnesbogarak élnek.  No meg Sündör és Niru, a két barát, akik egy nap együtt lépnek át a Csillanó Fém Birodalmába, ahol megváltozik az életük. Sündör fényekre vadászik és  nagy terve, hogy begyűjtse a napot. Niru közben rákap a zajok gyűjtésére.
 
sundor03
sundor04
Sündör napvadászata a végsőkig fajul, elszántsága már megszállottság, és eltűnik, így barátjának, Nirunak nem marad más választása, mint megkeresni őt. Útja során egészen különös segítőkre akad és meglepő felfedezéseket tesz.
sundor05
És igen, Borbáth Péter meséjéről – ahogyan Remsey Dávid illusztrációiról – csak a különleges jelző (valamint szinonimái) halmozásával lehet mesélni. A lehetetlen logikus valósággá válik, a szokatlan természetesé és közben mindennek – még a fémes csillogásnak is – lelke van. A barátság éppen olyan törékeny, mint bármelyik másik képzelt vagy valós világban, a szeretet és a jóság pedig ugyanolyan makacs és kitartó, ahogyan ismerjük.
A mese ötletessége és hangulata rendkívüli. A “kulissza” varázslatos, az apró részletek kreatívak, szokatlanok, olvasás közben szinte érezni a fogaskerekek kattogását és az olaj szagát, miközben újra és újra megcsap minket a fontos dolgok törékenysége.
7 éves kortól ajánlott olvasmány.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra