term ID:
parent cat ID:7
parent cat ID 1:
post ID:28293
category_7 #9927b0

Retro a javából: 60 éves kisasztallal támad az Ikea

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Retro a javából: 60 éves kisasztallal támad az Ikea

Myreille - Publikálva:

lovet_table01

A lehető legjobb húzás az Ikeától, hogy leporolt egy régi tervet és bő fél évszázad után ismét feltűnik egy elfeledett bútor. Az Ikeában azt utálom a legjobban, hogy rendszeresen megújítja a kínálatát és kivonja a kedvenc holmijaimat. Nagy szívfájdalmam a kanalak. Kb. 10 évvel ezelőtt volt egy nagyon jó sorozat, amit először máshol kezdtek el gyártani és már nem volt ugyanolyan, majd újragondolták és kész, nem lehet vele normálisan enni. De van egy műagyag kancsó, amit néhányszor már meggrilleztünk – nem szándékosan, természetesen – el is deformálódott némileg, de pótolni nem tudtuk, mert a fogása, a mérete tökéletes és még hasonlót se láttunk. A kanapénkra pedig ráférne egy új huzat és a műanyag talpakkal is ki tudom borítani az ügyfélszolgálatot. Persze, üzletpolitikailag és marketing szempontból is megértem, hogy az Ikea rendszeresen frissíti a készleteit, sőt, egyenesen kedvelem, ha valami igazán jóval áll elő. A legújabb hír a kék-sárga bútoráruházról, hogy egy közel 60 éves bútor kerül vissza a kínálatába. A levél formájú, háromlábú kisasztal, a LÖVET már szerepelt a 1956-os Ikea katalógusban – és ez volt az első lapra szerelt bútor az áruház kínálatában – és most, 2013-ban némi felfrissítés után LÖVBACKEN néven lesz kapható.

lovet_table02

LÖVBACKEN/Design: IKEA

lovet_table03

LÖVBACKEN/Design: IKEA

lovet_table04

LÖVBACKEN/Design: IKEA

Az eredeti asztalka tervezője Gillis Lundgren, aki azért készített leszerelhető lábakat az asztalra, mert egyszer azzal a ténnyel szembesült, hogy a kisasztalt nem tudta az autójába pakolni. Tulajdonképpen a LÖVET asztallal kezdődött a lapraszerelt bútorok korszaka.

lovet_table04_1956

Az 1956-os katalógus, amelyben ott a LÖVET kisasztal.

lovet_table05

LÖVET kisasztal az IKEA 1959-es katalógusában/Design: Gillis Lundgren

Egészen egyértelmű, hogy az Ikea 2014-es katalógusának egyik legnagyobb durranása a LÖVBACKEN lesz. Éppen annyira retro és éppen annyira modern, hogy nagy szerelem legyen.

lovet_table06

LÖVBACKEN/Design: IKEA

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra