term ID:
parent cat ID:21
parent cat ID 1:
post ID:44571
category_21 #32cdd1

Lista a listákról – készülődj a karácsonyi készülődésre

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Lista a listákról – készülődj a karácsonyi készülődésre

Vidra - Publikálva:

Coelhói magaslatokból indítom az ünnepi ráhangolódást: a karácsonyi stressz legkönnyebben úgy kerülhető el, ha nem stresszelsz. A másik lehetőség a nevetséges mértékben előre tervezés, de a legjobb talán a kettőt kombinálni, nehogy véletlenül az agyontervezéstől stresszelj be. Szóval csak lazulj, és tartsd szárazon a puskaport – a tervezésnek csak annyi a lényege, hogy ne utolsó pillanatra maradjanak olyasmik, amiket hetekkel előre is el lehet intézni. Lehet, hogy triviálisnak tűnik ez a listalista, de lássuk be, nehéz úgy ünnepi hangulatba és nyugalomba merülni, ha december 24-én még egyszerre próbál az ember csomagolni, főzni és takarítani is.

Karácsonyi fények (Fotó: Myreille)

Karácsonyi fények (Fotó: Myreille)

Ajándékok A profik egész évben gyűjtögetik az ötleteket, a vérprofik pedig meg is veszik előre az ajándékokat. Én megelégszem azzal, hogy ilyenkor már elkezdek gondolkodni. Kell egy lista a főbb ajándékozottakról, meg egy másik, amin azok szerepelnek, akiknek csak apró, mégis személyes dologgal szeretnék kedveskedni. És kell egy lista olyan univerzális ajándékokról, amiknek mindenki örül – különlegesebb teák, csokik, szappanok , saját készítésű finomságok, filléres aranyos dolgok –, mert bármikor alakulhat úgy, hogy plusz 1-2 fővel bővül váratlanul a létszám. A legnagyobb trükk az, hogy a három listán szereplő tételek mind beleférjenek a karácsonyra szánt pénzügyi keretbe, a csomagolóanyagokkal együtt. Nekem bevált az, hogy a celluxba gabalyodó hajnali csomagolómaratonok helyett az ajándékokat azonnal becsomagolom és felcímkézem, ahogy megérkeznek, így az is elkerülhető, hogy a címzett véletlenül idő előtt meglássa meglepetést. De az is előfordult már, hogy előre bevontam egy-egy dobozt szép csomagolópapírral, és az utolsó pillanatban beszerzett ajándékot már csak bele kellett tennem.
40 éves karácsonyfadísz. Több mint retro. (Fotó: Myreille)

40 éves karácsonyfadísz. Több mint retro. (Fotó: Myreille)

  Dekoráció Ellenőrzésre már most szedd elő a díszeket, fényfüzéreket, koszorúkat, girlandokat és gyertyatartókat (meg az örök mumust, a fenyőtalpat), így bőven van idő pótolni, cserélni vagy felfrissíteni az állományt, ha szükséges. Szakértők szerint normál formájú fa és átlagos méretű díszek esetén úgy kell számolni, hogy 35 centinként 10 dísz az ideális (a keskenyebb felső részre nyilván kevesebb kerül, lentre több). A konkrét lakásdekorálással azért még nem muszáj sietni, nehogy idő előtt csömörbe fúljon a hangulat. A (gyakran túlértékelt) karácsonyi nagytakarítást a legjobb december közepére időzíteni, így közvetlenül az ünnepnapok előtt már csak gyors simítások kellenek.
Házi mogyoróvaj (Fotó: Myreille)

Házi mogyoróvaj (Fotó: Myreille)

  Kaja, kaja, kaja A legtöbb családban ez a központi kérdés és fő probléma, főleg logisztikailag. December elején ideje már a szűkebb és tágabb családdal egyeztetni a terveket, hogy bevásárlással, főzéssel, sütéssel is mindenki a vérmérsékletének megfelelően tudjon készülni. A menüt többek között azért sem árt hamar kitalálni, mert szinte minden ételnek vannak olyan részhalmazai, amik jó előre elkészíthetők és fagyasztóban tárolhatók – értékes órákat spórolhatunk így meg a konkrét ünnepi napokon. A hosszan eltartható alapanyagok mellett a szezonálisan használt kiegészítőket is a legjobb már most beszerezni, vagyis jöhet a lista az olyan karácsonyi extrákról, mint az aszalt gyümölcsök, speciális fűszerek, dekorációs kellékek és italok. A biztonság kedvéért pedig érdemes egy listát írni a villámgyorsan elkészíthető sütikről is…

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra