term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:37653
category_184

Az almavajban nincsen vaj: habkönnyű almalekvár

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Az almavajban nincsen vaj: habkönnyű almalekvár

Vidra - Publikálva:

Almavajat, azaz apple buttert egy londoni piacon kóstoltam először, de még akkor is kerestem benne a trükköt, vagyis a vajat.

Az almavajban nincsen vaj: habkönnyű almalekvár/Fotó: Vidra

Az almavajban nincsen vaj: habkönnyű almalekvár/Fotó: Vidra

Aztán kiderült persze, hogy csak az állaga miatt hívják így ezt a krémes-habos finomságot – a hollandok hasonló szósza almahab néven fut. Bármilyen alma megfelel hozzá (egyébként a recept körtével is működik), viszont a gyümölcs eredeti íze nagyban befolyásolja, hogy mennyi cukrot kíván. Az elkészítésben csak egyetlen kicsit macerásabb fázis van, de a hűvös őszi-téli napokon már senki sem fogja bánni, hogy belevágott (én idén már a harmadik adagot készítem, és bőven van még almám).
Almavaj, azaz apple butter/Fotó: Vidra

Alma és fahéj: készül az almavaj, az apple butter/Fotó: Vidra

Almavaj, azaz apple butter/Fotó: Vidra

Almavaj, azaz apple butter/Fotó: Vidra

Hozzávalók: 2-2,5 kiló alma 20-30 deka cukor (almától és ízléstől függően) 2 teáskanál őrölt fahéj 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg csipetnyi só 1 citrom leve és héja (vagy fél deci citromlé) 1 csésze (2,4 dl) almaecet 2 csésze víz A megmosott almából kivágom az esetleges hibás részeket, aztán úgy, ahogy van, héjjal, maggal, magházzal együtt feldarabolom, és az almaecetes-vizes keverékben kb. 20 perc alatt puhára főzöm. Jön a könnyű rész: az egészet botmixerrel pépesítem. Jön a nehezebb rész: az egészet még átfinomítom a tekerős paradicsompasszírozón (végtelen türelműek szűrőn is megpróbálhatják). A selymes, könnyű péphez hozzáadom a cukrot, csipet sót és a fűszereket, majd kis lángon, sűrűn kevergetve, vasfazékban nagyjából 45 perc alatt kész: a normál lekvárnál könnyebb, habosabb állagú lesz. A többi a lekvároknál szokásos eljárás: az almavaj forrón megy a 110%-ban tisztára mosott üvegekbe, 5 percre fejtetőre állítom őket, aztán 1-2 napig pokrócba bugyolálva pihenhetnek. Aki hosszabb távra tervez és nagyobb biztonságra törekszik, a kupak alá tehet két celofán közé szórva tartósítót is. Önmagában, vajas kalácsra kenve, keksszel és piskótával könnyű desszertnek való, ráadásul sült húsok mellé is nagyon jól passzol.
Házi készítésű apple butter (almavaj)/Fotó: Vidra

Házi készítésű apple butter (almavaj)/Fotó: Vidra

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra