term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:11911
category_3 #e62e2e

Citromos-áfonyás-unicumos praliné

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Citromos-áfonyás-unicumos praliné

Myreille - Publikálva:

 

Benne van a szívem is. Mellesleg a legjobb, ami az unicummal történhet. Miután megkóstoltam a Szamos Unicumos csemegéjét, egészen sokáig motoszkált a fejemben, hogyan cserélhetném le a bevált “zserbó utánérzést” (a whiskys diós-sárgabarackos pralinét) valami másra.

A citromos-áfonyás-unicumos praliné sokkal finomabb lett, mint ahogy elképzeltem.

Hozzávalók: 400 g Szerencsi szerecsen 150 g aszalt vörösáfonya 1 dl Unicum 50 g (szeletelt) mandula 4 evőkanál porcukor 1 citrom reszelt héja 1 vanília kikapart magjai vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor

  1. Az áfonyákat egy éjszakára beáztatom az Unicumba. Aprítógépben a mandulát ledarálom és egy tálba öntöm. Ezután ledarálom a vörösáfonyát is és a tálba öntöm. Mehet bele a citrom reszelt héja, a porcukor (lehet több vagy kevesebb is ízlés szerint) és a vanília kikapart magjai (vagy a vaníliás cukor). Alaposan összekeverem.
  2. A praliné formákat 5-10 percre a mélyhűtőbe teszem (ez a mennyiség 3 db 15-ös formához elég), közben megolvasztom a csokoládét. A formákat megtöltöm csokoládéval, kicsit megrázogatom, majd kiöntöm a felesleget. A formában marad egy vékony kéreg. A formát megint 5-10 percre a mélyhűtőbe teszem. A pralinék belsejét (90 %-ig) megtöltöm a citromos-áfonyás-unicumos masszával, majd az egészet lezárom egy vékony csokiréteggel. Egy éjszaka a hűtőben és kész. (Most kicsit levegős, azaz hiányos lett a csokiburok, de az ízén ez nem érződött.)
  3. Forma nélkül a megolvasztott csokoládét össze kell keverni a masszával, kicsit hűlni hagyni, majd golyókat formálni, amelyeket meg kell hempergetni kakaóporban. Jót tesz neki, ha egy éjszakát a hűtőben áll.

Citromos-áfonyás-unicumos praliné

Citromos-áfonyás-unicumos praliné

Citromos-áfonyás-unicumos praliné

 

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra