Citromos-áfonyás-unicumos praliné

Myreille

Benne van a szívem is. Mellesleg a legjobb, ami az unicummal történhet.
Miután megkóstoltam a Szamos Unicumos csemegéjét, egészen sokáig motoszkált a fejemben, hogyan cserélhetném le a bevált “zserbó utánérzést” (a whiskys diós-sárgabarackos pralinét) valami másra.
A citromos-áfonyás-unicumos praliné sokkal finomabb lett, mint ahogy elképzeltem.
Hozzávalók:
400 g Szerencsi szerecsen
150 g aszalt vörösáfonya
1 dl Unicum
50 g (szeletelt) mandula
4 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vanília kikapart magjai vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
Az áfonyákat egy éjszakára beáztatom az Unicumba. Aprítógépben a mandulát ledarálom és egy tálba öntöm. Ezután ledarálom a vörösáfonyát is és a tálba öntöm. Mehet bele a citrom reszelt héja, a porcukor (lehet több vagy kevesebb is ízlés szerint) és a vanília kikapart magjai (vagy a vaníliás cukor). Alaposan összekeverem.
A praliné formákat 5-10 percre a mélyhűtőbe teszem (ez a mennyiség 3 db 15-ös formához elég), közben megolvasztom a csokoládét. A formákat megtöltöm csokoládéval, kicsit megrázogatom, majd kiöntöm a felesleget. A formában marad egy vékony kéreg. A formát megint 5-10 percre a mélyhűtőbe teszem. A pralinék belsejét (90 %-ig) megtöltöm a citromos-áfonyás-unicumos masszával, majd az egészet lezárom egy vékony csokiréteggel. Egy éjszaka a hűtőben és kész. (Most kicsit levegős, azaz hiányos lett a csokiburok, de az ízén ez nem érződött.)
Forma nélkül a megolvasztott csokoládét össze kell keverni a masszával, kicsit hűlni hagyni, majd golyókat formálni, amelyeket meg kell hempergetni kakaóporban. Jót tesz neki, ha egy éjszakát a hűtőben áll.

Citromos-áfonyás-unicumos praliné


Citromos-áfonyás-unicumos praliné


Citromos-áfonyás-unicumos praliné

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra