term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:19778
category_184

Az otthon melege: kakaós csiga lépésről lépésre

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Az otthon melege: kakaós csiga lépésről lépésre

Myreille - Publikálva:

A kakaós csiga az én keresztem. Nincs az a mennyiség, amelyet a fiam és a férjem egy nap alatt el ne tüntetne. Amúgy hiánypótlás. Történt ugyanis, hogy az egyik barátnőm felvont szemöldökkel megkérdezte, milyen módi az, hogy fahéjas csiga van a mokshán, de kakaós nincs. Hiánypótlást követelt, így tegnapelőtt nekiálltam sütni, de nem élesztős leveles tésztából, hanem egyszerű, tojás nélküli kelt tésztából. A fiam tegnap kikönyörögte, hogy aznap is legyen kakaós csiga. Ma reggel pedig már a dolgok elé mentem… A kakaós csiga nálam a gyerekkor része, ha becsukom a szemem, akkor ott vagyok anya mellett a konyhában és hajtogatom a csigavégeket a csigák feneke alá. De nem itt untam meg a kakaós csigát, hanem akkor, amikor a férjem mellett a fiam is rákapott. Akkor lennének ugyanis teljesen elégedettek velem, ha minden reggel langyos kakaós csigát tennék eléjük, én meg köztudottan rosszul viselem a monotonitást. Azért néha, hogy érezzék a szeretetet, meglepem őket.

Tekergő kakaóscsigák (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 14 csigához: 40 dkg liszt 2,8 dl tej 2 dkg élesztő 2 evőkanál cukor nagy csipet só

5 dkg vaj 1 evőkanál kakaóport 2 evőkanál cukor

1. A langyos tejben el kell keverni 2 evőkanál cukrot és az összemorzsolt élesztőt, majd a liszttel és sóval együtt tésztává dagasztani. (Én ezt a kenyérsütő dagasztó funkciójára szoktam bízni.) A megkelt tésztát még egyszer át kell gyúrni.

A tészta (Fotó: Myreille)

2. A tésztát ki kell nyújtani. Minél vékonyabb, annál jobb. Én reggel kicsit siettem, így fél centinél megálltam.

3. A vajat meg kell olvasztani és össze kell keverni a kakaóporral és a cukorral. A kakaós keverékkel meg kell kenni a tésztát, de egy 5 centis sávot az egyik (hosszabbik) oldalon szabadon kell hagyni.

Vajas kakaóval megkent tészta (fotó: Myreille)

4. A tésztát a lehető legszorosabban fel kell tekerni az üresen hagyott részig és 2 centis darabokra kell vágni.

Csiguszok (Fotó: Myreille)

5. Az üres tésztát a csiga alá kell fordítani, a tésztaszéleket összecsippenteni, így az értékes vajas kakaó nem sül ki a tepsibe. A csigákat tepsibe kell pakolni.

Fenekük alá csavarva (Fotó: Myreille)

6. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt szép pirosra sütöttem. Érdemese odafigyelni rá, nehogy elégjen.

Kakós csigák a reggeli kávé mellé (Fotó: Myreille)

Amikor nagyobbra nyújtottam a tésztát és több lett a csavarás, ilyen gyönyörű lett. (Fotó: Myreille)

Amikor nagyobbra nyújtottam a tésztát és több lett a csavarás, ilyen gyönyörű lett. (Fotó: Myreille)

Facebookon már lájkoltad a mokshát? Ha tetszik, ne habozz!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra