élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:90
post ID:29857
category_90

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Családi recept: A legfinomabb házi káposztasaláta (csalamádé)

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Családi recept: A legfinomabb házi káposztasaláta (csalamádé)

Myreille - Publikálva:

A káposztasaláta (vagy csalamádé vagy vegyes vágott) családi receptünk, amelyet nagyapámtól örököltünk, aki mesterszakács volt. Nincs az a mennyiség, amit anyukám káposztasalátájából ne tudnék megenni. Eszméletlen finom és sehol máshol nem ettem még ilyen jót: édes, hagymás, pikáns, ropogós, de nem kemény. Szóval tökéletes. Elég nehezen sikerült megszereznem tőle a receptet, mert folyton ilyeneket mondott, hogy “ah, nagyon egyszerű, nem kell hozzá semmi extra” meg “ízlés szerint kell összekeverni a vizet cukorral és ecettel”. De nem adtam fel, hősiesen (és élvezettel) félelmetes mennyiségeket ettem meg és közben figyeltem, mit hogyan csinál…

vegyesvagott02

Vegyes vágott káposztával, lilahagymával és Kápia-paprikával (Fotó: Myreille)

Házi káposztasaláta vagy más néven csalamádé

Hozzávalók: 1 kg káposzta (fehér) 4 db lilahagyma 1-2 piros paprika 3 evőkanál cukor 4 evőkanál ecet (10%-os)

A káposztát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell gyalulni és be kell sózni.

A megtisztított hagymát nagyon, de tényleg nagyon vékonyra kell vágni és be kell sózni.

A paprikát nagyon vékonyra kell vágni és a káposzta (azaz a tál) “oldalában” be kell sózni.

Legalább 20 percig állni kell hagyni, majd jól átgyúrni és kicsavarni.

Fél liter vizet össze kell keverni 3 evőkanál cukorral és 4 evőkanál ecettel. Majd bele kell tenni a (szinte) szárazra csavart káposztát, hagymát és paprikát és jól össze kell keverni, a zöldségeket jól bele kell nyomkodni a lébe.

Pár órát pihentetem.

Már ilyenkor, frissen is finom, de ha érik, még jobb lesz. Ezért a kész salátákat befőttesüvegekbe tömködöm, felöntöm a levével, tetőt csavarozok rájuk és hűtőbe teszem. Hűtőben 2-3 hétig tartható el.

Fontos, hogy a lé mindig befedje a káposztát, különben megbarnul.

 

Tippek: – Nyáron uborkát is szoktunk tenni a vegyes vágottba, de akkor kihagyjuk belőle a paprikát. – Ha vöröshagymával csináljuk, akkor a hagymát lehet sózni a káposzta “szélében”. Lilahagymát azért külön sózzuk, hogy ne színezze rózsaszínre az egész vegyes vágottat. – A vegyes vágott akkor jó, ha friss, vékony levelű káposztából készül, a torzsát vastagon ki kell vágni és a káposztát nagyon, de nagyon vékonyra kell gyalulni.

vegyesvagott04

Vegyes vágott (Fotó: Myreille)

Ui: A terítő, amely a képen látszik apai nagyanyám kelengyéjéből való, közel 100 éves.

vegyesvagott03

Vegyes vágott (Fotó: Myreille)

Összegzés
recipe image
Recept
A legfinomabb házi káposztasaláta (csalamádé) - a családi receptünk
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra