term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:11400
category_3 #e62e2e

A legkedvencebb sütemény: hatlapos

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A legkedvencebb sütemény: hatlapos

Myreille - Publikálva:

Gyerekkoromban nem szerettem a hatlapost. Néhány éve viszont hozzáöregedtem és megtanultam sütni is. Nagyon csokis és megunhatatlan. A mostani adag hatlapos barátnőm esküvőjére készült, a selejtes szélek pedig reggelire elfogytak. De emlékszem, az első hatlaposomra is. Először egy sodrófát kellett beszereznem, mert az nélkülözhetetlen a hatlaposhoz, ám anno, friss házasként ez a vásárlás derültséget okozott barátaink körében. Hiába magyaráztam, csak a süteményhez kell… Nyújtódeszkám azóta sincs, viszont a munkapultra terített sütőpapír azóta is működőképes.

Update: 2023-ban a férjem 54. szülinapjára megint hatlapos sütöttem, csináltam új fotókat. Az eredeti bejegyzés születése óta lett nyújtódeszkám, új konyhám és sütőm, megszületett a kisebbik fiam, sokat sírtam, nevettem, de a hatlapos továbbra is az egyik legkedvencebb süteményem.

Hatlapos recept

Hatlapos – Fotó: Myreille

Hatlapos receptje

A hat lap hozzávalói: 40 dkg rétes liszt 20 dkg finomliszt 10 dkg vaj 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag szalalkáli (15 g) 1 dl tej 2 tojás

A hozzávalókból tésztát kell gyúrni, majd hat egyenlő adagra osztani.

Majd nagyra kell tárni az ablakot, mert a szalalkálinak nagyon szúrós a szaga.

Nagyon vékonyra kell nyújtani egy-egy adag tésztát. Olyan nagyra, hogy egy 30×40 cm-es tepsi alját teljesen befedje.

A tésztát szó szerint a tepsi fenekén szokás sütni. Minden lap előtt le kell vajazni a tepsi fenekét.

180 fokos (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 5 perc alatt készre sülnek a lapok.

A lapokat nem kell hosszan sütni, mert hóka (világos) lapokat kellett gyártani, és amint a széle barnulni kezdett, már kész is.

Tipp: Miután megsült a tészta, a tepsit fenekére fordítom és óvatosan felemelem. Általában 2 tepsit szoktam használni a sütéshez.

A hatlapos krémjének hozzávalói: 1,5 l tej 4 csomag csokoládé pudingpor 2 evőkanál kakaó 12 evőkanál cukor 25 dkg vaj

A pudingport, a cukorral, a kakaóval össze kell keverni, majd hozzá kell a tejet és fel kell főzni. Amikor már bugyborékol (forr), le kell venni a tűzről és hozzá kell keverni a vajat.

Amikor a krém langyosra hűlt, össze lehet állítani a süteményt. Az egyik 30×40-es tepsit kibélelem sütőpapírral, belehelyezem az első lapot, ráteszem a krém ötödét, majd folytatom a tésztával, krémmel.

A kihűlt lapok kemények, könnyen törnek, azonban egy éjszaka pihenés után visszapuhulnak. A végeredmény pedig egy isteni, csokis, ám nem nagyon édes sütemény.

Ui: Tudom, hogy vannak, akik cukrot karemellizál és ezzel készíti a krémet, de mi a totálisan, nagyon csokis verziót szeretjük a legjobban.

Ui2: Tudom, a tetejét meg szokták szórni porcukorral. Én nem szoktam.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra