term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:21653
category_3 #e62e2e

Télen-nyáron: carbonara krumpli a sűtőből

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Télen-nyáron: carbonara krumpli a sűtőből

Myreille - Publikálva:

Csak öt hozzávaló: burgonya, szalonna, tejszín, vaj, bors és a végeredmény egy mennyei étel. Szerencsére sok előkészületet sem igényel.   Ennek az ételnek, akárcsak a jó carbonaranak a lelke a jó szalonna (vagy sonka) és a frissen őrölt bors. A borson nincs mit ragozni, kell egy malom és szemes fekete bors. A szalonna viszont nehéz ügy. Vagy nehezebb. A szeletelt, csomagolt bacon nem az, amire szükségünk van ehhez az ételhez. Hanem a nagypapa-féle szalonna kell, amit szívvel-lélekkel csináltak, sóztak, füstöltek, majd szárítottak. Illata van és íze. Ami puha kenyérrel és hagymával a legfinomabb falat.

Carbonara krumpli (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: bő 1 kg krumpli 6 szelet füstölt szalonna 4 dl tejszín vaj frissen őrölt bors esetleg só A krumplit megpucolom és ceruza vastagságú darabokra vágom. Egy kivajazott sütőtálba (jénaiba) teszem. A szalonnát szintén ceruza vastagságú csíkokra vágom és összekeverem a krumplival. (A jénaiban, nem piszkolunk feleslegesen edényt.) Kicsit megsózom, de csak óvatosan, mert a szalonna sós, és bőségesen megborsozom. Leöntöm a tejszínnel és lefedem. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöm lefedve, majd 10 percig fedő nélkül. Amikor leveszem a fedőt, megnéztem, mindenhol megpuhult-e a krumpli. A tejszín a végére “eltűnik”, de ott marad a krumpli ízében és vékonyan be is vonja a krumplit. A tányéron még lehet borsozni. Szerintem rengeteg borssal finom, de ez ízlés dolga.

Carbonara krumpli (Fotó: Myreille)

Nem tipikusan nyári étel, de nekem nyár este, langyosan elmondhatatlanul jól esett. Az viszont biztos, hogy télen rendszeresíteni fogom, mert a férj és a gyerek is imádta.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra