Télen-nyáron: carbonara krumpli a sűtőből

Myreille

Csak öt hozzávaló: burgonya, szalonna, tejszín, vaj, bors és a végeredmény egy mennyei étel. Szerencsére sok előkészületet sem igényel.
 
Ennek az ételnek, akárcsak a jó carbonaranak a lelke a jó szalonna (vagy sonka) és a frissen őrölt bors. A borson nincs mit ragozni, kell egy malom és szemes fekete bors. A szalonna viszont nehéz ügy. Vagy nehezebb. A szeletelt, csomagolt bacon nem az, amire szükségünk van ehhez az ételhez. Hanem a nagypapa-féle szalonna kell, amit szívvel-lélekkel csináltak, sóztak, füstöltek, majd szárítottak. Illata van és íze. Ami puha kenyérrel és hagymával a legfinomabb falat.

Carbonara krumpli (Fotó: Myreille)


Hozzávalók:
bő 1 kg krumpli
6 szelet füstölt szalonna
4 dl tejszín
vaj
frissen őrölt bors
esetleg só
A krumplit megpucolom és ceruza vastagságú darabokra vágom. Egy kivajazott sütőtálba (jénaiba) teszem.
A szalonnát szintén ceruza vastagságú csíkokra vágom és összekeverem a krumplival. (A jénaiban, nem piszkolunk feleslegesen edényt.)
Kicsit megsózom, de csak óvatosan, mert a szalonna sós, és bőségesen megborsozom. Leöntöm a tejszínnel és lefedem.
180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöm lefedve, majd 10 percig fedő nélkül. Amikor leveszem a fedőt, megnéztem, mindenhol megpuhult-e a krumpli. A tejszín a végére “eltűnik”, de ott marad a krumpli ízében és vékonyan be is vonja a krumplit.
A tányéron még lehet borsozni. Szerintem rengeteg borssal finom, de ez ízlés dolga.

Carbonara krumpli (Fotó: Myreille)


Nem tipikusan nyári étel, de nekem nyár este, langyosan elmondhatatlanul jól esett. Az viszont biztos, hogy télen rendszeresíteni fogom, mert a férj és a gyerek is imádta.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra