Cukkiniből az aprót szeretem, de olykor nem lehet parancsolni a természetnek és a cukkinik csak nőnek, csak nőnek, mintha muszáj lenne. Az öreg cukkinik már egészen tökösek, mind ízre, mind állagra. Simán lehet belőlük “tökfőzeléket” készíteni – halkan jegyzem meg, hogy mi azt is szeretjük -, azonban kapros cukkinikrémlevesként bármelyik menő étterem étlapjára felkerülhetne.
Hozzávalók 4 személyre:
1 cukkini (kb. 40-50 centi hosszú)
1 fej vöröshagyma
evőkanálnyi friss kapor
1 dl tejszín
só
8 szelet hajszálvékonyra szeletelt parasztsonka (sózott, füstölt, hosszan szárított sonka)
A cukkinit megpucolom, először félbe, majd negyedekbe vágom. Magházát kivágom és feldarabolom. Egy lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és elkezdem főzni. Közben hozzá teszem a hagymát – abból is a friss, nyárit -, a feldarabolt kaprot, majd megsózom.
Addig főzöm, amíg a cukkini megpuhul, ekkor mixerrel pürésítem.
Beleteszem a tejszínt, megrottyantom és már lehet enni is. A tetejére hajszálvékonyra szeletelt házi sonka kerül és esetleg levesgyöngy.