term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:
post ID:5144
category_3 #e62e2e

Vanília eszencia/Vanília esszencia

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Vanília eszencia/Vanília esszencia

Myreille - Publikálva:

valiliaeszencialead

Legalább 3 hónap kell neki, de sok törődést nem igényel.

A vanília eszencia igen jó dolog és otthon is előállítható. Tulajdonképpen ugyanúgy használható, mint a vaníliás cukor, csak aromásabb és cukor nélküli. Úgy készül, hogy jó minőségű vaníliarudat kell venni – a Culinarisban Vanillat vettem – és 3 hónapon keresztül alkoholban kell áztatni. A legnagyobb mulatságot a gyógyszertári alkohol beszerzése jelentette, mert csak decinként lehetett beszerezni, nekem meg jó sok kellett. (Idén karácsonyi ajándéknak készültek a vanília eszenciák… Vodkával is készíthető lenne, de szerintem a vodkának van íze.) A 70 %-os alkoholt 35 %-osra hígítottam, minden üvegbe – a Vom Fass decis lapos üveg jött be legjobban, amelyiknek műanyag a teteje – egy-egy ketté vágott vaníliarudat. Néha rázogattam.

vaniliaeszencia00

vaniliaeszencia01

vaniliaeszencia02

vaniliaeszencia03

vaniliaeszencia04

vaniliaeszencia05

valiliaeszencia12

valiliaeszencia13

valiliaeszencia14

valiliaeszencia15

A vanília eszenciát kiskanállal illik adagolni és használható sodóhoz, süteményhez, fagylalthoz, cukor viszont mindenképpen kell mellé, hogy a vanília íze teljesebb legyen. A vaníliás cukorban általában a vaníliarúd illata köszön vissza – otthon úgy készül a vaníliás cukor, hogy cukorba vaníliarudat kell tenni, legalább 1 hónapig pihentetni, néha rázogatni  és már használható – a vanília eszenciában ott a vanília olaja és apró, illatos magvai.

Alkohollal és vaníliával újra és újra fel lehet tölteni, de a két üveges megoldás – amíg az egyiket használjuk, a másik pihen -, sem rossz gondolat. A kiázott vaníliarudakat is fel szoktam használni. Kikaparom a benne maradt magokat és linzertésztához vagy más süteménybe teszem, illetve ketté vágom és belefőzöm sodóba, tejberizsbe, tejbedarába.

Frissítés 2016.11.24-én: A cikk helyesírási szabály változásai előtt született. Akkor még volt az eszencia (sűrített ízesítő) és az esszencia (valaminek a lényege), azóta minden esszencia. Szerencsére csak a helyesírás változott a többi ugyanúgy érvényes. Bátran készíts vanília esszenciát!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra