A finom, házi tejcsokoládét tovább gondoltam – de ugyanúgy barna zsírpapírba csomagoltam, mert nagyon tetszett -, és így született meg a pörkölt diós-rumos csokikocka, ami remek alternatíva a szaloncukorra.
Hozzávalók 1,5 kg pörkölt diós-rumos csokikockához:
60 dkg cukor
30 dkg sovány tejpor
20 dkg vaj
2 dl tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor (2 csomag vaníliás cukor)
5 púpos evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál rumaroma
15 dkg dió
Egy 40×30 centis tepsit kibélelek sütőpapírral.
A diót száraz serpenyőben megpirítom, alaposan. Nem baj, ha itt-ott kicsit fekete is lesz. De azért elégetni nem szabad!
Kimérem a tejport és a kakaóport.
A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, a vajat egy lábasban felforralom, majd 5 percig forralom. Szépen, sűrűn habozik, könnyen leég, kavargatni kell.
A cukros-vajas cuccot leveszem a tűzről és azonnal belekeverem a tejport és a kakaóport. Gépi habverővel azonnal elkeverem. Beleteszek 2 teáskanál rumaromát, átkeverem.
Beleöntöm a keveréket a tepsibe és azonnal elsimítom. Gyorsan kell dolgozni, mert gyorsan húz. A massza tetejére szórom a pörkölt diót és kicsit belenyomkodom.
1 éjszakát hűlni hagyom, másnap felkockázom és zsírpapírba csomagolom.