Laktató, finom és a gyomron keresztül a lelket is felmelegíti, mégis egyszerű és elronthatatlan. Csak annyira fokhagymás és fűszeres, hogy a gyerekek is szeretik.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej fokhagyma
2 kis burgonya
4 ág friss kakukkfű
2 dl (hab)tejszín (vagy növényi tejszín)
só
bors
5 dkg Gouda sajt
levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka
Bő 2 liter vízbe beledobom a gerezdekre szedett és megpucolt fokhagymát és a friss kakukkfűágakat, letakarom és fél órát főzöm. Közben megpucolom a krumplit, kockára vágom és a vízbe teszem és megsózom a levest. Nagyjából 30 perc alatt a krumpli olyan puhává fő, hogy szétesik, de krumplitól függ, mennyit kell főzni és ha nem szétesős fajta, az se gond, mert kiveszem a kakukkfűágakat és botmixerrel simára turmixolom, a végén belekeverem a tejszínt is. Ha túl sűrű lenne, teszek hozzá még vizet, és rottyantok rajta egyet.
A sajtot apró kockára vágom és tálaláskor a forró levest megszórom levesgyönggyel valamint sajtkockákkal. A kakukkfüvet is sajnálom kidobni, amit kiszedtem a levesből, és le szoktam húzni az apró leveleket és azokat is a levesre szórom.
Iratkozz fel a moksha.hu hírlevelére most!
Hideg téli napok ellen: kakukkfüves fokhagymakrémleves (Fotó: Myreille)
Kakukkfüves fokhagymakrémleves levesgyönggyel és Gouda sajttal (Fotó: Myreille)