Receptek a Marigold hotelből – Kóstold meg Indiát!
Myreille - Publikálva:
6 könnyen elkészíthető indiai étel története: pár napja lelkendeztem a Marigold Hotel filmekért és miközben a gépemen kutattam, remek recepteket találtam……. amit a film forgalmazója küldött el áprilisban a második rész megjelenése előtt.
Fontos megjegyezni, hogy a receptek forrása Meera Sodha: Made in India (FigTree Books) című szakácskönyve, ám minden fogás a film egy-egy szereplőjéhez és kicsit a filmbéli történetéhez kapcsolódik.
Sonny és Sunayna
Szívből jövő szerelemsüti
Hozzávalók
A tésztához (12 darab):
125 gramm sózatlan, szobahőmérsékletű vaj (plusz kevés a tepsi kikenéséhez)
325 gramm finomított kristálycukor
6 tojás
200 gramm finom dara
100 gramm őrölt kesudió (vagy mandula)
5 evőkanál méz
2 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál reszelt szerecsendió
1 teáskanál őrölt kardamom
2 evőkanál rózsavíz
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
A kardamomos-gránátalmás joghurthoz (shrikhandhez):
250 gramm jó minőségű görög joghurt
2 evőkanál porcukor
1 teáskanál őrölt kardamom
½ gránátalma magjai
Elkészítés
Tészta:
A sütőt előmelegítjük 150 C fokosra (gáztűzhely: 2-3. fokozat). Egy kb. 30×20 centiméter nagyságú tepsit kibélelünk zsírpapírral, ezt vékonyan bevajazzuk.
A többi vajat kikeverjük a finomított kristálycukorral.
Egy másik tálban felverjük a tojásokat, majd kis adagonként, óvatosan belevegyítjük a cukros vajba.
Ezután beleforgatjuk a darát, az őrölt kesudiót, a mézet, a fahéjat, a szerecsendiót, a rózsavizet, a vaníliakivonatot valamint a citrom- és a narancshéjat.
A jól elkevert masszát belekanalazzuk a tepsibe.
45 percig sütjük, vagy ameddig a teteje mindenütt aranybarna lesz és érintésre szilárd.
Hagyjuk kihűlni. Mielőtt négyszögű darabokra vágjuk, esetleg egyben kiborítjuk a tepsiből.
Kardamomos-gránátalmás joghurt:
A joghurtot egy tálban összekeverjük a porcukorral, a kardamommal valamint a gránátalmamagok felével, és egy ideig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás:
A tésztakockákra egy adag ízesített joghurtot kanalazunk, aminek a tetejét megszórjuk a maradék gránátalmamagokkal.
Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel (The Second Best Exotic Marigold Hotel)
Mrs. Donelly lazacos-parajos curryje Anglia zamata
Hozzávalók (4 főre)
2 evőkanál repceolaj
1 rúd fahéj
6 szem bors
2 szegfűszeg
1 nagy vöröshagyma aprítva
½ teáskanál barnacukor
250 gramm érett paradicsom feldarabolva
4 cm hosszú gyömbérdarab, hámozva és finomra reszelve
4 gerezd fokhagyma összezúzva
¼ teáskanál garam masala (csípős indiai fűszerkeverék)
1 teáskanál őrölt kömény
1 ½ teáskanál őrölt koriander
¼ teáskanál őrölt kurkuma
½ teáskanál őrölt chili
1 ¼ teáskanál só
500 gramm paraj
400 gramm bőr nélküli lazacfilé
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, 1-2 percig pirítjuk benne a fahéjrudat, a borsszemeket és a szegfűszeget.
Hozzáadjuk a vöröshagymát meg a barnacukrot, tovább pirítjuk, míg aranyszínű lesz és karamellizálódik (12-15 perc).
Belekeverjük a paradicsomdarabokat, és lefedett edényben 5 percig pároljuk, hogy puhuljanak.
Hozzátesszük a gyömbért és a fokhagymát, belekeverjük a garam masalát, a köményt, a koriandert, a kardamomot, a chilit és a sót.
Körülbelül 8 perc múlva a keverék krémessé válik.
Ekkor adjuk hozzá a parajleveleket, és kis lángon, fedő alatt megfonnyasztjuk.
A lazacot nagyobb darabokra vágjuk, és úgy tesszük a serpenyőbe, hogy a paradicsomos-parajos mártás elfedje.
Ismét letakarjuk az edényt, és a halat 5-7 perc alatt hagyjuk átpárolódni.
Tálalás előtt a fahéjrudat eltávolítjuk.
Evelyn második nekifutása Chilis paneer
Hozzávalók (4 főre)
1 ½ teáskanál köménymag
400 g paneer (indiai friss lágy sajt)
repceolaj
4 gerezd fokhagyma összezúzva
1 friss zöld chilipaprika vékonyra szelve
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
1 evőkanál paradicsompüré
½ teáskanál cukor
4 újhagyma vékonyra karikázva
citromgerezdek a tálaláshoz
Elkészítés
A köménymagot mozsárban porrá törjük.
A sajtot 2 centiméteres kockákra aprítjuk.
Egy nagy sütőserpenyőt vékonyan kiolajozunk és felforrósítunk.
A sajtkockákat, időről időre forgatva, addig sütjük, míg minden oldaluk aranybarna lesz, majd átrakjuk őket egy papírtörlővel bélelt tálba.
Egy serpenyőbe 2 evőkanál olajat teszünk, hozzáadjuk a fokhagymát, a zöld chilit, a köményt, a feketeborsot meg a sót, és kis lángon, időnként megkeverve kb. 3 percig hevítjük.
Hozzáadjuk a paradicsompürét meg a cukrot, összekeverjük, azután némi víz kíséretében beletesszük a sajtkockákat.
Fedő alatt főzzük kb. 5 percig.
Ízesítjük az újhagymakarikákkal, és addig hevítjük, míg minden víz elpárolog.
Frissen, forrón tálaljuk adagonként egy citromgerezd kíséretében.
Mrs. Kapoor felülmúlhatatlan anyai Csirkés curryje
Hozzávalók (4 főre)
2 evőkanál sózatlan vaj
1 evőkanál repceolaj
1 teáskanál köménymag
2 rúd, kb. 4 cm hosszú fahéj
2 nagy vöröshagyma finomra aprítva
6 centiméternyi gyömbér letisztítva és megreszelve
6 gerezd fokhagyma összezúzva
2 friss zöld chilipaprika vagy 1 teáskanál chili őrlemény
200 gramm áttört paradicsom
2 evőkanál sűrített paradicsompüré
1 ½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál kurkuma
3 evőkanál joghurt, és még egy kicsi a tálaláshoz
1200 gramm lebőrözött egész csirkecomb vagy 800 gramm lebőrözött, kicsontozott csirke felső comb
3 evőkanál őrölt mandula
1 kávéskanál garam masala
Elkészítés
A vajat és az olajat egy lábasban közepes hőfokon felforrósítjuk, majd beletesszük a köménymagot és a fahéjrudakat.
1-2 perc múlva, amikor már átjárták egymást az ízek, hozzáadjuk a hagymát, és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve, aranybarnára pirítjuk.
A gyömbért, a fokhagymát, a zöld chilipaprikát csipetnyi sóval mozsárban nem egészen sima masszává zúzzuk.
A masszát is beletesszük a lábasba, kíméletesen főzzük 2 percig, ezután kevergetve hozzáadjuk az áttört paradicsomot. Néhány perc alatt besűrűsödik, ekkor kiegészítjük a paradicsompürével, az őrölt köménnyel, az őrölt kurkumával, és ízlés szerint (kb. 1 teáskanál) sózzuk.
A joghurtot felverjük, fokozatosan a curryhez keverjük, és addig főzzük, míg bugyogni kezd.
Beletesszük a csirkét, és alacsony hőfokon kb. 30 percig főzzük.
Az őrölt mandulával és a garam masalával ízesítjük, majd 5 percig tovább főzzük.
Halrudacskák Á la Douglas
Hozzávalók (4-6 főre)
repceolaj
2 teáskanál édesköménymag
2 teáskanál köménymag
2 teáskanál mustármag
2 teáskanál feketeköménymag
1 teáskanál görögszéna mag
25 gramm fehérliszt
10 gramm csicseriborsó liszt (besan)
1 teáskanál chili őrlemény
6 gerezd fokhagyma összezúzva
6 centiméternyi gyömbér letisztítva és megreszelve
1 ½ teáskanál só
4 tojás
600 gramm kiszálkázott, lebőrözött lazacfilé (esetleg más fehér, szilárd húsú hal filéje)
200 gramm zsemlemorzsa
1 citrom héja
2 kávéskanál finomra aprított koriander
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (gáz:6), és az olajjal vékonyan kikenünk egy sütőlapot.
A zsemlemorzsát lapos tányérba terítjük, egy csipetnyi só kíséretében hozzátesszük a citromhéjat meg a koriandert, alaposan összekeverjük és félretesszük.
Mozsárban porrá zúzzuk az édeskömény-, kömény-, mustár-, feketekömény- és görögszéna magvakat.
Tálba öntjük és alaposan összekeverjük a kétféle lisztet a zúzott fűszerekkel, a chili őrleménnyel, a fokhagymával, a gyömbérrel.
Egy másik tálba beleütjük a tojásokat, és adagonként habverővel hozzákeverjük a lisztes keverékhez.
A halfiléket 2 cm széles, kb. 6-8 cm hosszú darabokra vágjuk.
Minden darabot belemártunk a tojásos masszába, majd megforgatjuk a zsemlemorzsában.
A halrudacskákat sütőtálcán 12-15 perc alatt alaposan átsütjük.
Ne feledd a szenvedélyt! Madge desszertje Mango-, zöldcitrom- és szerelemgyümölcs-kocsonya
Hozzávalók (4 főre)
5 lap zselatin
475 milliliter 100%-os mangólé (esetleg mangószörp)
1 zöldcitrom leve
60 gramm porcukor
3 szerelemgyümölcs, amelyből kivájtuk a húsát és magjait
Elkészítés
A zselatinlapokat beáztatjuk egy tál hideg vízbe, és állni hagyjuk őket.
A mangólevet és a zöldcitromlevet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot valamint a szerelemgyümölcs húsát és magjait.
Időnként kevergetve melegítjük.
Amikor felforrt, kikapcsoljuk alatta a hőt. A zselatint, miután előzőleg kinyomtuk belőle a vizet, a gyümölcslé-keverékhez adjuk. Ezt addig kavargatjuk, amíg a zselatin tökéletesen feloldódik benne.
A keveréket formába, tálkákba vagy poharakba töltjük, hűlni hagyjuk, majd 2-3 órára, amíg megkocsonyásodik, hűtőszekrénybe tesszük.
Ha a gyümölcskocsonyát ki akarjuk önteni a formából, a formát egy pillanatra mártsuk forró vízbe, fedjük le egy tányérral, és fordítsuk fel.