Őszi-téli örökzöld: köményes-almás hús

Myreille

Nem lehet megunni. A kömény, az alma és a hús tökéletes triumvirátusa, amely fölött a petrezselyem a királynő.
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb (vagy borjú)
2 db sonkahagyma
1 nagy pohár tejföl
rengeteg őrölt kömény
4 savanykás alma (jonatán)
olíva olaj

1 csokor friss petrezselyem
rizs
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem, majd ráteszem a kockára vágott húst és fehéredésig kevergetem. Sózom, megszórom jó sok őrölt köménnyel, felöntöm vízzel, lefedem és addig főzöm, amíg megpuhul a hús.
Az almák héját levágom, kiszedem a magházat és ugyanakkora kockákra vágom, mint a húst. Az almát beledobálom a hús mellé, lefedem és addig főzöm, amíg az alma megpuhul.
Belekeverem a tejfölt, felforralom, megszórom jó sok őrölt köménnyel és kész. Igen bőkezűen szoktam bánni a köménnyel és ez jót tesz a végeredménynek. Úgy vélem, nagyjából 3 teáskanálnyit bele szoktam szórni.
Kevés rigolyám van – legalábbis szerintem -, de az egyik, hogy a köményes-almás húst vétek bármilyen más körettel enni, mint a petrezselymes rizs. (Szokásos módon – 1 bögre rizs, 2 bögre forró víz és 20 perc főzés lassú tűzön – elkészítem a rizst, majd a végén belekeverem a friss, apróra vágott petrezselymet.)

Köményes-almás hús

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra