élni, lenni, szeretni, enni, horgolni

term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:19741
category_184

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Édes február: citromos-mazsolás scone

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Édes február: citromos-mazsolás scone

Myreille - Publikálva:

A jó scone nem a pogácsára, inkább az omlós tésztára hasonlít. Elkészítése ugyanolyan misztikus, mint a férfiak viselete a skót szoknya alatt. Az írországi nyaralás (Aran-szigetek és Cliffs of Moher) kulináris élvezetekben is bővelkedett. Életem egyik legjobb nyaralása volt, gyakran megrohannak az ízek és az illatok emlékei. A tenger illata mellett felejthetetlen a galway-i fish and chips, a házi fish chowder és a házi scone. Azt hiszem, mindent elmond az ételek tökéletességéről, hogy közel 6 évbe telt, mire vettem a bátorságot és nekiálltam scone-t sütni, a fish chowderről pedig még csak álmodozom. A scone alapvetően egy skót kenyérféle, amelyet a ködös Albionban nagyon kedvelnek, forrón kettévágják, vajat kennek rá meg lekvárt és mindennek a tetejére a tejszínhab sem túlzás. Mi ezen a hideg téli napon uzsonnára kakaót ittunk mellé és eperlekvárt tettünk rá.

Citromos-mazsolás scone (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 8 db scone-hoz: 225 g liszt 75 g hideg vaj 40 g kristálycukor 1/2 teáskanál szódabikarbóna csipet só 1 tojás 2 evőkanál tej 4 evőkanál mazsola 1 citrom reszelt héja 1. A tojást fel kell ütni és 2 evőkanál tejjel fel kell verni. (Mint a rántottához.) 2. Ki kell mérni egy tálba a lisztet, a cukrot, a csipet sót, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. Össze kell keverni. 3. A sütőt 180 fokra be kell kapcsolni. 4. A lisztes keverékbe bele kell kockázni a vajat és kézzel össze kell morzsolgatni. Addig kell csinálni, amíg egy könnyű, morzsás tészta lesz. Nagyjából fél perc. 5. A lisztes-vajas morzsa közepébe egy lyukat kell készíteni és bele kell önteni a tojásos-tejes keveréket – de egy fél evőkanálnyi maradjon a tálban, amivel a végén meg lehet kenni a tetejüket -, majd fakanállal el kell keverni az egészet tésztát. A végén ha kell, kézzel picit át lehet dolgozni, de nem nagyon szabad tapogatni a tésztát. 6. A tésztát finoman lisztezett deszkára kell tenni és addig lapogatni kézzel, amíg 2-3 centi vastag lesz. Nem szabad sodorni, nyújtani, csak kézzel nyomkodni. 7. Pogácsaszaggatóval ki kell szaggatni és tepsibe tenni. Megkenni a félretett tojásos-tejes keverékkel, és a sütőben 20-25 perc alatt készre sütni. Akkor jó, ha szép aranybarna színű és a közepe száraz (ezt tűpróbával lehet ellenőrizni). Ezután mehet rá a vaj, lekvár, tejszínhab. Arról pedig, hogy mennyire jól sikerült a scone, annyit tudok mesélni, hogy a férjem reklamált, amiért csak 8 darabot sütöttem, és azt kérdezte, mikor ismétlem meg a mutatványt. Szerencsére gyorsan megvan (15 perc +sütés), így még nagy lelkierő sem kell hozzá… Reggelire is bevállalható.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra