Pár nap eltéréssel ugyanazt a dagasztás nélküli kelt tésztát kétszer sütöttem meg, de picit másként. A két kenyér egészen más, de mindkettő isteni.

Dagasztás nélküli kenyér/Fotó: Myreille
Mivel már este tudtam, hogy másnapra nincs elég kenyerünk, így gyorsan összekevertem egy tésztát, amit másnap csak ki kell sütnöm. “Dolgozzon az élesztő, nem én” volt a mottóm.
Dagasztás nélküli kenyér
Hozzávalók: 30 dkg liszt 2,5 dl langyos víz 7 g szárított élesztő 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só
Egy nagy tálban a lisztet összekeverem az élesztővel, cukorral és sóval, majd a vízzel. Annyit kell keverni, hogy összeálljon a tészta, de nem kell agyonkeverni, maradhat rusztikusan ragacsos. A tésztát letakarom folpackkal és egy éjszakára a konyhapulton hagyom.
Fontos a nagy tál, mert a tészta az éjszaka során kb. hatszorosára kel. Ezután szilikon spatulával lehúzom a tál oldaláról a tésztát és egy bőségesen lisztezett deszkára öntöm. Lisztes kézzel kicsit meghengergetem, megcsavarom és sütőlapra teszem.
1. verzió a dagasztás nélküli kenyérre: ciabatta
- 14 órát kelt a tészta
- majd hideg sütőbe került 30 percig sült 270 fokra felmelegedő sütőben
Jellemzői: Kicsit színtelen, de puha, olasz ciabatta jellegű kenyér.

1. verzió a dagasztás nélküli kenyérre: ciabatta/Fotó: Myreille
2. verzió dagasztás nélküli kenyérre: házi kenyér
- 10 órát kelt a tészta
- majd hideg sütőbe került 13 percig sült 300 fokra felmelegedő sütőben, majd 14 percet a 270 fokos sütőben
Jellemzői: ropogós, megpirult héjú kenyér, amelynek könnyű, levegős a bele és állagában a fehér kenyérre emlékeztet, csak rúd formájában sült.

2. verzió dagasztás nélküli kenyérre: házi kenyér
Igen kedveljük ezeket ezeket a kis, szendvicsekhez tökéletes kenyereket, ezért ragaszkodom ehhez a formához. A sütési idővel és egyébbel szívesen kísérletezem. Most is azért került a gyűjteménybe mindkét recept, mert mindkettő nagyon finom, mindkettőt szeretem.
Kapcsoldó cikkek:
