Szállodai luxus otthon: rozsos-diós pogácsakenyér

Myreille

Nincs benne se kakaó, se maláta, ezért hóka. Nem az optikai tuningra hajtottam! Pogácsakenyér teljes kiőrlésű rozsliszttel. Csókoltatom az angol muffint!
 

Rozsos-diós-dióolajos pogácsakenyér (Fotó: Myreille)

Kaldeneker Györgytől tanultam angol muffint sütni és most éppen kapóra jött az ötlet, hogy a zsemlénél jóval kisebb pogácsákat szaggassak a rozsos kelt tésztából.

A dióolaj ennél több magyarázatot igényel. Salátákhoz vettem még a nyáron, és most, amikor a diót válogattam, eszembe jutott, hogy nem tenne rosszat a tésztának. Simán helyettesíthető olíva olajjal. Salátákhoz azonban teljes szívvel ajánlom, szerintem megéri az árát.

Hozzávalók:
20 dkg búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2,8 dl víz
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
negyed teáskanál só
1 evőkanál dióolaj
10 dkg nagyobb darabokra vágott dió

A gyúrást megint a kenyérsütő dagasztó funkciójára bíztam, de kézzel is meggyúrható a tészta. Akkor örültem igazán, amikor a tészta szépen megkelt, mert bevallom aggódtam a rozsliszt miatt.

Lisztezett (búzaliszt) deszkán átgyúrtam a tésztát, majd 2 centi vastagra sodortam és normál pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A széleket újra meggyúrta és megint szaggattam. Összesen 18 db pogácsakenyerem lett.

Sütőlapra pakoltam a pogácsakenyereket, tejjel megkentem a tetejüket és 180 fokos sütőben addig sütöttem (nagyjából 25 perc, elfelejtettem az időt mérni), amíg a tetejük aranybarna lett.

A pogácsakenyérből készült szendvicsek éppen gyerekkézbe valók. Amúgy pedig olyan érzés, mintha az ember egy iszonyú drága szállodában belekóstolna az édes életben.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra