term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:
post ID:8665
category_3 #e62e2e

Zöldspárgás quiche sok szerecsendióval

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Zöldspárgás quiche sok szerecsendióval

Myreille - Publikálva:

Fél éve várom, hogy a zöldségesnél végre legyen spárga. Zöld és ceruza vékony.

Ősz vége óta várom, hogy a zöldségesnél legyen spárga. A történet úgy kezdődött, hogy megint elcsíptem egy adást Jamie vidék konyhájából, majd megtaláltam a receptet a könyvben is. Ropogós és finom spárgás-burgonyás pie, összefutott a nyál a számban. Aztán az utolsó pillanatban, konkrétan a bevásárló lista összeírásakor, túl soknak minősítettem a hozzávalókat és a macerát (még krumplit is kellene pucolni?), ráadásul több tucat házi tojás volt éppen a hűtőmben, tehát az ihletet és a szerecsendiós fűszerezést megtartva csináltam egy zöldspárgás quichet.

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj 25 dkg liszt 1 tojás sárgája fél deci hideg víz nagy csipet só

A vaj papírjával kivajazom a formát, amibe a quichet sütöm majd. Én egy 28 cm-es tortaformát használtam, de egy téglalap alakú edény most kedvezőbb lenne, mert egyformábban lehetne tálalni a quichet. (Szeleteléskor mindenkinek jutna spárga fej, a spárga legfinomabb része.)

A tészta hozzávalóit egy tálba halmozom, pár mozdulattal összegyúrom, majd hűtőbe teszem, amíg a spárgát blansírozom.

A spárgákat megmosom, majd a végénél (nem a csúcsánál, hanem a másik végénél) elkezdem hajlítani. Ahol elpattan, ott van a zsengeség és fásság határa. A zöldspárgát, főleg, ha vékony és nagyon friss, nem kell megpucolni, mehet egyből a forró vízbe. Mivel nincs spárgafőző edényem, ezért egy kisebb lábasban szoktam főzni úgy, hogy a spárga hegyek ne legyenek a vízben. A víz újra forrásától 2 percig főzöm, majd kiszedem, lecsepegtetem.

Bekapcsolom a sütőt (nagyjából 180-200 fok), a tésztát kézzel a formába nyomkodom – persze, lehetne nyújtani is, de én lusta vagyok annyi mindent előszedni – és úgy formázom, hogy legyen egy másfél centis pereme. Beteszem sülni.

Hozzávalók a töltelékhez: 2 tojás és a tésztából kimaradt fehérje 2 dl főzőtejszín 1 nagy csipet só fél szerecsendió lereszelve csipet bors 1 nagy marék reszelt percorino vagy parmesan

Ha sütés közben a tészta feldudorodna – mert úgy lenne igazán elegáns sütni, hogy a tetejére sütőpapírt teszünk, amire babot vagy lencsét, de annyi macera, tehát csalok -, akkor villával megbököm és kicsit lenyomkodom. A tésztára ráöntöm a krémet és ráhalmozom a spárgát úgy, hogy hegyek és lábak egyformán minden oldalra kerüljenek.

Zöldspárgás quiche

Visszateszem a sütőbe és nagyjából fél óra alatt készre sütöm. A quiche akkor van kész, ha a krém megszilárdult a közepén is.

Zöldspárgás quiche

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra