A karácsonyi nagy zabálást még megtoltuk némi tortilla chips-szel szilveszterkor, így az év első napján úgy ébredtem, hogy soha többet nem fogok enni. De a lencse be volt áztatva… végül lencse gulyásleves készült!
Azt már előre elhatároztam, hogy nem fogok lencsefőzeléket főzni és a füstölt húsok is ki fognak maradni a lencséből. Valami könnyebbre vágytam, így némi töprengés után a lencsegulyáshoz vezetett, aminek alapja a hamis gulyás lett. A kész étel pedig olyan jó, hogy minden magazinszerkesztési elvet sutba dobva ma ki is kerül az oldalra, mert nem csak az év első napján jó gondolat a lencsegulyás, hanem bármelyik téli napon. A tél pedig még tart néhány hétig, sőt lesz jövőre is…
A képen is látszik, hogy nem egy vastag, nehéz leves./Fotó: Myreille
Hozzávalók:
500 g lencse
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 nagy fej vöröshagyma
3 fej fokhagyma
só
olaj
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
A lencsét előző nap megmosom és rengeteg vízben beáztatom.
A hagymát és fokhagymát apróra vágom és kevés olajon megdinsztelem, amíg a zöldségeket megpucolom és negyedekre vágom.
A hagymára rászórom a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, párszor átkeverem. Lehúzom a “tűzről” és beleszórom a pirospaprikát, alaposan elkeverem. Leöntöm a lencséről a vizet, a lencsét a fazékba borítom a zöldségek mellé, elkeverem, felöntöm 2 liter vízzel, megsózom, megszórom őrölt köménnyel és visszateszem főzni. Megvárom amíg felforr, majd addig főzöm, amíg a lencse puha lesz.
Lehet mellé kenyeret enni, esetleg virslis táskát (a képen is ezt tettem mellé), hogy ne legyen “annyira” hús mentes, de nekem önmagában is teljes értékű, laktató ebéd.
Lencsegulyás nem csak újévkor jó ötlet. /Fotó: Myreille
A gyerekeim szerint is nagyon finom, pedig ők a Guide Michelin névtelen kritikusainál is szigorúbbak.
Ui: Chili is mehet bele és akkor egy lóugrással a magyaros konyhától máris az indiai jellegű konyhához érkeztünk.