term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:44003
category_3 #e62e2e

A kávé világnapján: 5 emlékezetes kávés filmjelenet

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A kávé világnapján: 5 emlékezetes kávés filmjelenet

Myreille - Publikálva:

Íme a filmtörténet 5 emblematikus kávés jelenete, a Ponyvaregénytől az Amelie csodálatos éltéig, Audrey Hepburntől John Travolta-ig.

Audrey Hepburn - Breakfast at Tiffany's

Audrey Hepburn – Breakfast at Tiffany’s

PAPÍRPOHÁRBÓL IS STÍLUSOSAN Az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) mára ikonikussá vált nyitójelenetében a mindig tökéletesen elegáns Audrey Hepburn papírpohárból issza a kávét és a legendás Ötödik sugárúton található Tiffany ékszerpalota kirakatát nézegeti (és felcsendülnek a Moon River dallamai).   KÁVÉBÓL AZTÁN VAN VÁLASZTÉK L. A. Story – Az őrült város bohém időjós, Harris K. Telemacher (Steve Martin) és asztaltársasága kávét rendel egy éttermi vacsora végén. A legendás jelenetben svenkel a kamera és mindenki sorra adja le a rendelését: „Kérek egy koffeinmentes kávét!”, „Én koffeinmentes espressót kérnék”, „Hozzon kérem egy koffeinmentes dupla cappuccinót!”, „Egy fél dupla koffeinmentes félkávét kérnék pár csepp citrommal”…

  KÁVÉ MINT UTOLSÓ KÍVÁNSÁG Két gyógyíthatatlan beteg, Edward (Jack Nicholson) és Carter (Morgan Freeman) úgy döntenek, hogy életük utolsó hónapjaiban pótolnak minden olyan élményt, amire valaha vágytak. A kávébarát Edward inna még egy csészével kedvenc kávéjából, a Kopi Luwakból, amely a világ legdrágábbja, mivel a Szumátra szigetén élő cibetmacska által megemésztett kávészemekből készül. A Bakancslistában (The Bucket List) Carter a halálos ágyán osztja meg barátjával a Kopi Luwak sajátos eredetének történetét, amely egyben a film egyik legviccesebb és legfelkavaróbb jelenete.

  A KÜLÖNLEGES ÍZEKET MINDENKI ÉRTÉKELI Quentin Tarantino zseniális alkotása a Ponyvaregény (Pulp Fiction) nem csak a sajtos negyedfontos szendvicsnek állít örök emléket, hanem a kávénak is, amelyet épp a rendező által alakított Jimmy otthonában fogyaszt el a két főhős, Jules (Samuel L. Jackson) és Vincent (John Travolta). Jules fel is kiált, hogy „Cseszd meg, Jimmy, nem semmi ez a gourmet cucc!” A stílusos gengszterek hangulatos kávézását az sem tudja beárnyékolni, hogy épp egy eltüntetendő hulla társaságában keresték fel Jimmy-t.

A KÁVÉ ÖSSZEHOZ A francia Jean-Pierre Jeunet formabontó és gyorsan kultikussá vált filmjében, az Amélie csodálatos életében a kávé jelenléte folyamatos, hiszen a főhős, Amélie Poulain egy kávéházban dolgozik. Ám a kávénak komoly dramaturgiai szerep jut abban a jelenetben, amelyben kolléganőjét, Georgette-et egy kisebb munkahelyi baleset segítségével összehozza annak nagy szerelmével, Joseph-fel. A kerítés sikeres és eredményes lesz, ahogy a jelenetből kiderül…

  + 1 hír a kávé világnapjára Csak sci-fiben látunk majd kávét?   Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak és nem sikerül úrrá lenni a globális kávéhiányon, könnyen elképzelhető, hogy unokáink már csak a sci-fikben láthatnak kávét. A kávéhiányhoz – mint más, kurrens élelmiszerek hiányához hozzájárul a Föld lakosságának növekedése – az elmúlt 10 évben évente 2,5 százalékkal növekedett –, míg az élelmiszerforrások nem tudják ennek sebességét követni. És miközben egyre többen innának kávét, egyre kevesebben termesztenek. Ezt a kedvezőtlen folyamatot igyekszik megfordítani a NESCAFÉ, amely olyan megoldásokat kínál a termesztőknek, amelyekkel egyre jobb minőségben és növekvő mennyiségben szüretelhetik a kávéjukat. A Nestlé világszerte 220 millió magas hozamú, a növényi betegségeknek ellenálló kávépalánta átadásával támogatja a farmereket 2020-ig. A kávéhiány igazán meglepő fordulat a kávétörténelemben. Például az instant kávé születését éppen a túltermelés indukálta. Az 1930-as években a brazil kormány a Nestlét kérte fel, hogy segítsen egy olyan technológiát kidolgozni, amellyel hasznosítani lehet a többlettermelésből származó kávémennyiséget, megőrizve annak minőségét és biztosítva hosszú eltarthatóságát. Az azonnal oldódó kávégranulátum 100 százalékig kávé, csupán a vizet vonták ki belőle. Így kezdődött a Nescafé, a világ első azonnal oldódó kávéjának története.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra