Nyári kaland a télben: mézes-kakukkfüves grissini

Myreille

Házi grissinivel mindenkit le lehet venni a lábáról. Sonkával klasszikus, de önmagában is csodás, főleg  finom bor mellé, jó társaságban.
 

Mézes-kakukkfüves grissini (Fotó: Myreille)


Kelt tészta őrületem még midig tart. Ma a mézes-kakukkfüves grissini került terítékre. Sokat kellett vele melózni, ráadásul gyorsan fogyott, de megért minden ráfordított percet.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl víz
2 dkg élesztő
1 evőkanál méz
1/4 teáskanál só
1 evőkanál szárított kakukkfű
A langyos vízben elkevertem a mézet és az élesztőt és amikor elkezd felfutni a liszttel, a sóval és a kakukkfűvel együtt a kenyérsütő gépbe teszem. A gép dagaszt, majd a tészta kel. (Kézzel is meg lehet gyúrni a tésztát!)
Lisztezett deszkán átgyúrom a megkelt tésztát, ketté vágom, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. (A feléből lehet 8 db kiflit csinálni, éppen úgy, mint a mézes-rozmaringos kiflinél.)
A grissinihez a tésztát jó vékonyra (3mm) nyújtom, majd felvágom 1 centis csíkokra. A csíkokat megfelezem, majd a tésztadarabokat vékonyra (gilisztavastagságúra) sodrom. A sütőben úgyis puffad még a élesztőtől.
180 fokos sütőben 10 percig sütöm az egyik oldalát, majd óvatosan átforgatom és még 10 percig sütöm. Aranybarna legyen!

1. lépés: nyújtás, darabolás - Mézes-kakukkfüves grissini (Fotó: Myreille)


2. lépés: sodorgatás - Mézes-kakukkfüves grissini (Fotó: Myreille)


3. lépés: 20 perc sütés - Mézes-kakukkfüves grissini (Fotó: Myreille)

Ui: Sajnos, az eltarthatóságáról nincsenek információim, mert nálunk kihűlni is alig volt ideje. A nagyja langyosan elfogott – sonka és mártogató nélkül, csak úgy önmagában -, a maradék pedig pár órán belül “elkopott”. Na, ki jár rá? Persze, hogy a férj, aki amikor meghallotta, hogy grissini, kifliért könyörgött.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra